Vlatko Stefanovski za: Trudim se da preživim u ovom surovom svijetu

Sretni smo što ćemo doći u BiH i svirati koncerte

Vijest da će Vlatko Stefanovski (65) krajem marta i početkom aprila održati četiri koncerta - u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica 29. marta, dan kasnije u Tuzli, u Bosanskom kulturnom centru, potom 31. marta u Sarajevu, u Bosanskom kulturnom centru, te 1. aprila u Mostaru, u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača i 2. aprila u Gračanici u BKC-u oduševila je poklonike ovog gitarističkog maga, kao i muzičke sladokusce.

Potpisnica ovih redova, kada god radi intervju sa Stefanovskim, fascinirana je skromnošću i jednostavnošću virtuoza koji se nalazi na listi 100 najboljih gitarista na svijetu. Tako i ovog puta.

Mali praznik

- Trudim se u ovom prilično surovom svijetu da preživim i da opstanem. A to gdje sam rangiran, nije moja stvar, ne opterećujem se time. Evo, jutros sam (jučer ujutro, op. a.) promijenio žice na jednoj gitari i malo sam svirao.

Tako da me još fasciniraju instrument, sviranje i stvaranje novih pjesama - rekao je Stefanovski u ekskluzivnom intervjuu iz Skoplja za „Avaz“.

Da se vratimo na koncerte u BiH, koji su dva puta prolongirani zbog pandemije koronavirusa…

- Očekujem da će ovog puta biti kako treba. Iskreno se nadam da će koncerti biti fenomenalni. Ovaj put smo svi entuzijasti. Imam trio koji publika mora čuti. Sviram s mladim muzičarima - Ivan Kukić na basu i Jan Stefanovski, moj sin, na bubnjevima. To su mladi ljudi, ali sviraju nevjerovatno kompetentno. Svaki koncert je mali praznik. Oni su sretni što što će prvi put nastupiti u BiH. Svi smo sretni što ćemo doći u BiH i svirati koncerte. Za Sarajevo me veže puno toga - i puno prijatelja i puno koncerata.

Sigurno uživate što svirate sa svojim sinom.

- Kako ne. On je nekako brzo izrastao. Brzo je sazrio u veoma dobrog muzičara. Imamo već 50 koncerata iza sebe.

Kako ste Vi prošli kroz ovo pandemijsko vrijeme?

- Čuvam se, tri puta sam se vakcinisao. A dalje - šta mi Bog da. Svi smo zbunjeni, niko do kraja ne zna šta se dešava. Ali trudim se da preživim.

IZVOR: AVAZ

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori