Trodnevni detoks – Kompletna regeneracija imunog sistema

S vremena na vrijeme svima nam je potrebna pauza – da se odmorimo, opustimo, vratimo energiju u naš um, tijelo i duh. detoks

Kao što je nama potreban odmor od svakodnevnog života, tako je potreban i našem organizmu. On je svaki dan, 24 sata, zaposlen za nas i može mu koristiti malo „odmora“. Post, odnosno detoks, je odličan način da date svom organizmu odmor koji mu je potreban.

Predstavljamo vam trodnevni detoks koji će regenerisati kompletan imunološki sistem. Iako ovo nije za početnike, vrlo je jednostavan jednom kada se odlučite i poštujete potrebe svog tijela da se odmori - piše atma.hr

Zašto je trodnevni detoks dobar za vas?

Istraživanje pokazuje da post tokom 72 sata ima moć regenerisanja vašeg cijelog imunološkog sistema! Ova detoksikacija će biti malo izazovna, ali koristi su daleko veće od blagih neugodnosti koje možete osjetiti u ta 3 dana! Vaše tijelo će vam biti zahvalno.

Savjet: Počnite post (od 72 sata) nakon večere (19 h). Dakle, završit ćete post treći dan u 19 h.

Prvi dan

Pražnjenje zasoljenom vodom

Zašto? Ako nemate stolicu svakodnevno (1 do 3 puta), onda niste „regularni“. Otpad može zapeti u vašem debelom crijevu i uzrokovati da se udebljate, stvorite otrovni teret i da se osjećate loše.

Pražnjenje zasoljenom vodom je prirodan, jednostavan i jeftin način da očistite debelo crijevo.

Kako? Učinite to odmah ujutro na prazan želudac. Pomiješajte 2 kašičice nerafinirane morske soli (ili himalajske) s 1 litrom tople vode. Promiješajte. Popijte sve! Ostanite blizu kupatila barem slijedeća 2 sata. Ono što se događa nije lijepo ali je dobar osjećaj riješiti se nagomilanog otpada.

Nakon pražnjenja zasoljenom vodom, pijte toplu vodu s kriškom limuna, jer pomaže pri pražnjenju toksina i odličan je izvor vitamina C.

Okupajte se u toploj kupki dok čitate nešto poticajno ili inspirativno. Suzdržite se od korištenja bilo kakvih neprirodnih proizvoda jer su puni toksina i hemikalija. Šetajte, istežite se, vježbajte laganu jogu, meditirajte, čitajte. Izbjegavajte buku, šoping, tv, internet, gužve i mobitele.

Drugi dan

Ujutro popijte još jednu zasoljenu vodu za pražnjenje. Trebalo bi biti lakše jer nema nove hrane u vašem debelom crijevu. Otiđite vani u šetnju i lagano se prije i poslije rastegnite. Udišite svježi zrak!

Pripremite se za još jednu kupku suhim pranjem prije nego uđete u kadu ili tuš jer ćete ukloniti mrtve stanice kože i stimulisati vaš limfni sistem da otpusti otpadne proizvode. Možete koristiti i četku za kosu prekrivenu suhim peškirom.

Pijte vodu i/ili toplu vodu s limunom koliko god želite.

Treći dan

Danas je sve o opuštanju. Možda se osjećate malo slabo pa se suzdržite od bilo kakvih brzih pokreta. Probajte ići u kratku šetnju ako se osjećate da možete, izađite vani na svježi zrak.

Pijte toplu vodu i/ili toplu vodu s limunom (bez zaslađivača) koliko god želite. Ako morate, pojedite kašičicu kokosovog ulja da unesete zdrave masti i kalorije u svoje tijelo. Kada je vrijeme da prekinete svoj post, odaberite nešto svježe i prirodno za početak, kao na primjer zeleni sok.

Tokom slijedećih par dana fokusirajte se na jedenje kvalitetnog sirovog povrća i voća. Obratite pažnju kako vaše tijelo reaguje na svaku hranu koju pojedete. Ako ste prije imali osjetljivost na neku hranu, dodavanje jedne po jedne namirnice (čekajući 72 sata između svake nove namirnice) će vam pomoći da otkrijete krivca.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori