Tri leće, odnosno "Tri mlijeka" (Tres Leches) kolač je za čije se porijeklo smatra Albanija. Podsjeća na tradicionalni koh od griza, samo što je sadržaj mlijeka mnogo bogatiji mliječnim mastima, a time kolač dobiva na sočnosti i kremastoj teksturi..
Ako si ljubitelj mlijeka, ovo je prava mliječna slastica koju moraš probati!
Savršeno je osvježenje za ljetne dane.
Sastojci za biskvit:
6 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
200 g glatkog brašna
2 kašikice praška za pecivo
Za preljev:
500 ml mlijeka
400 ml slatkog vrhnja
300 ml kondenziranog mlijeka
+ vrhnje za šlag
Priprema:
Za biskvit odvojiti bjelanjke i žumanjke. Umiksaj bjelanjke u čvrst snijeg, a potom postepeno dodaj šećer i vanilin šećer te miksaj dok se sav šećer ne otopi.
Tada u smjesu počni dodavati jedan po jedan žumanjak te cijelo vrijeme miksaj. Kada si umutila sve žumanjke, dodaj polako brašno koje si prethodno prosijala zajedno s praškom za pecivo.
Dobivenu smjesu izlij u lim za pečenje prekriven papirom za pečenje u dublju posudu za pečenje.
Dok se biskvit peče, pomiješaj kuhačom sve mliječne proizvode u jednoj posudi. Tom smjesom ćemo zaliti pečeni biskvit.
Biskvit hladi 10-ak minuta, izbockaj ga vilicom ili čačkalicom, a zatim ga pažljivo istresi iz lima u kojemu se pekao.
Odlijepi papir za pečenje pa ga izbockaj i s donje strane, ali pažljivo.
U lim u kojemu se biskvit pekao ulij trećinu smjese pa na to pažljivo vrati biskvit.
Neka ti sada donja strana biskvita bude gornja. Sve skupa zalij ostatkom mliječne smjese. Možda će ti se učiniti kako je previše mlijeka, ali ne brini ništa - upit će se!
Biskvit sada ostavim da se hladi i odstoji bar sat vremena kako bi upio mlijeko. Preko natopljenog i ohlađenog biskvita premaži tučeno vrhnje i ostavi da se sve skupa dobro ohladi.
Možete i preliti karamel smjesom koju pravite od:
3 kašike vode
180 g šećera
200 ml slatke pavlake
20 g maslaca
Poslužite uz kuglu sladoleda!
Pročitajte više recepata na : Miris Kuhinje
Pročitaj više: Rolana baklava: Kolač kojem nećete moći odoljeti