Toplotni udar: Kako prepoznati progresivne simptome i zaustaviti ih

TOKOM VRUĆINA

Toplotni udar: Kako prepoznati progresivne simptome i zaustaviti ih
Foto: cnn.com

Bolest uzrokovana vrućinom danas je na prvom mjestu za mnoge ljude širom svijeta koji nisu navikli da se nose s ekstremnom vrućinom. Kada tjelesna temperatura raste brže nego što se može ohladiti, može doći do oštećenja mozga i drugih vitalnih organa – čak i smrti.

Evo ključnih znakova toplotnog udara i drugih toplotnih bolesti i kako na njih odgovoriti. Uključili smo i savjete kako spriječiti da se razbolite.

Simptomi toplotnog osipa i kako liječiti

Pretjerano znojenje može stvoriti iritantni osip od vrućine na koži koji se često pojavljuje u obliku crvenkastih nakupina bubuljica ili malih plikova, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.
Osip se obično nalazi u gornjem dijelu grudi i vrata, ispod grudi i u predjelu prepona, te u pregibima laktova, navodi CDC.

Najblaži oblik, miliaria crystallina, pokazuje se kao sićušne, jasne, tekućinom ispunjene kvržice koje se lako lome. Osip koji se naziva "bodljikava vrućina" javlja se dublje u koži i uzrokuje "male, upaljene kvržice nalik mjehurićima i svrab ili peckanje na zahvaćenom području", prema Mayo Clinic. Mogu se napuniti i gnojem.

Najrjeđi oblik, miliaria profunda, napada najdublji sloj kože i uzrokuje čvrste bubuljice koje svrbe i izgledaju poput guske, kažu iz klinike Mayo.

Kada dobijete osip od vrućine, držite područje suvim. Nemojte koristiti kreme i masti, jer topla, vlažna koža može blokirati pore i pogoršati osip, navodi CDC. Nosite široku pamučnu odjeću i preselite se u hladnije, manje vlažno okruženje. Koristite ventilator da cirkulišete vazduh i pravite česte pauze.

Simptomi toplotnih grčeva i kako ih liječiti

Kako vrućina nastavlja djelovati na tijelo, grčevi mišića ili grčevi mogu se pojaviti u rukama, nogama i trbuhu, rekao je CDC. Odmarajte se i pijte tečnost kao što je voda ili sportsko piće svakih 10 do 15 minuta. Jedite užinu, ali izbjegavajte tablete soli.

Ako vi ili vaša voljena osoba imate problema sa srcem ili ste na dijeti sa malo natrijuma, odmah potražite medicinsku pomoć. Također potražite medicinsku pomoć ako grčevi ne nestanu u roku od sat vremena.

Ako počnete da imate glavobolju, mučninu i slabost, mogli biste da napredujete do toplotne iscrpljenosti. Ostali znakovi su razdražljivost, jako znojenje i žeđ, viša tjelesna temperatura i smanjeno mokrenje.

Sklonite se sa vrućine i pozovite medicinsku pomoć, pazeći da neko bude s vama u svakom trenutku dok ta pomoć ne stigne, savjetovao je CDC. Skinite nepotrebnu odjeću, zajedno s cipelama i čarapama. Nastavite da pijete česte gutljaje hladne vode. Pokušajte koristiti hladne obloge, ledenu kupku ili ventilatore da se ohladite.

Simptomi toplotnog udara i kako ih liječiti

Najozbiljniji oblik toplotne bolesti -- toplotni udar -- je hitna medicinska pomoć. Odmah pozovite hitnu. Ako se liječenje odgodi, toplotni udar može biti fatalan.

Znakovi toplotnog udara uključuju zbunjenost, nejasan govor, napade i gubitak svijesti. Osoba se može obilno znojiti ili umjesto toga može imati vruću i suhu kožu. Njihova tjelesna temperatura bit će vrlo visoka i može se popeti na "106°F (41°C) ili više u roku od 10 do 15 minuta", rekao je CDC.

Brzo skinite svu nepotrebnu odjeću. Odmah primijenite ledenu kupku, ako je moguće. Preostalu odjeću natopite hladnom ili ledenom vodom i stavite ledene obloge ili hladne, mokre krpe na glavu, vrat, pazuhe i prepone, savjetuje CDC.

Ko je najviše u opasnosti

Djeca i starije osobe su u najvećem riziku od vrućine, navodi CDC. Djeca često ne mogu reći odraslima kada su žedni, a sposobnost tijela da mozak označi žeđ opada kako starimo.

Gojaznost takođe povećava rizik, kao i srčana oboljenja, mentalna bolest ili konzumiranje alkohola. Ljudi koji imaju lošu cirkulaciju ili koji su već dehidrirani, možda zbog lijekova na recept, također su pod većim rizikom.

10 načina da spriječite toplotni udar

Dobra vijest je da postoje načini na koje možete zaštititi sebe i svoje voljene da se ne razbole od vrućine. Evo 10 najboljih savjeta koje stručnjaci preporučuju.

  1. Naučite znakove dehidracije: Postoji mnogo signala koje vaše tijelo šalje da vam kaže da vam je potrebna tekućina, prema Klivlendskoj klinici. Možete imati suha usta ili suh kašalj. Možete imati blagu glavobolju ili se osjećate umorno. Zatvor je ključni trag, kao i tamno obojeni urin - dobro hidratizirano tijelo mokraće blijede, bistre boje. Vaša stopala mogu nateći ili ćete možda izgubiti apetit, ali i dalje žudite za šećerom.
  1. Pijte tečnost čak i kada niste žedni: Dehidracija se brzo penje. Borite se tako što ćete što češće piti hladne tečnosti kao što je voda. Nosite flašu vode sa sobom tokom cijelog dana.
  2. Nosite kremu za sunčanje: opečena koža ne može tako lako regulisati tjelesnu temperaturu.
  3. Ograničite znojenje: obratite pažnju i na vlažnost pored rastuće temperature. Veći nivoi vlage uzrokuju znojenje tijela i gubitak dragocjene tekućine.
  4. Nosite široku, laganu odjeću: uska odjeća zadržava toplinu na tijelu, kao i tamnije boje. Nastojte nositi vrlo široku odjeću koja omogućava cirkulaciju zraka, rekao je CDC.
  5. Izbjegavajte alkohol: Alkohol dehidrira, pa iako se može činiti da kvasite zviždaljku, zapravo izvlačite vlagu iz svog tijela.
  6. Recite "da" rashladilima: Ostavite da se zrak kreće unutra i prema van kako biste rashladili tijelo. Napolju? Ponesite sa sobom preklopnu ručnu lepezu od bambusa i nemojte se stideti da je koristite.
  7. Pravite puno pauza: Obavezno se priviknite na visoke temperature prije nego započnete bilo kakvu vježbu ili aktivnost na otvorenom i pravite periodične pauze od vrućine.
  8. Jedite hidratantnu hranu: Zašto ne smanjite svoj struk i ostanete hidrirani u isto vrijeme? Povrće kao što su krastavac, ajsberg salata, celer, rotkvice, paradajz, zelena paprika, karfiol, spanać, brokula i šargarepa ima malo kalorija i sve se sastoji od najmanje 90% vode po težini. Na listu dodajte i voće kao što su lubenica, dinja, grejp, jagode i zvjezdasto voće.
  9. Izbjegavajte hranu koja dehidrira: Višak proteina može dehidrirati, pokazalo je istraživanje. Kao i slane grickalice i višak šećera, za koji studije kažu da uzrokuje žeđ, gojaznost i metabolički disbalans.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori