Temišvar, cvjetni biser na Begeju

TEMIŠVAR

Temišvar s pravom zovu grad parkova, jer stanovnici ulažu puno ljubavi u održavanje zelenila i cvijeća, a takođe učestvuju na takmičenjima na kojima osvajaju zavidna mjesta u ljepoti i uređenju parkova

Svako ko bar na dan posjeti Temišvar, jedan od najrazvijenijih gradova u Rumuniji, koji se nalazi na oko 165 kilometara od Beograda, obavezno treba da odmori i prošeta njegovim brojnim divnim parkovima, obalom Begeja, rijeke na kojoj leži, i popije kafu ili čaj u nekom od kafića na Trgu pobjede, Trgu slobode ili Trgu ujedinjenja.

Temišvar s pravom zovu grad parkova, jer stanovnici ulažu puno ljubavi u održavanje zelenila i cvijeća, a također učestvuju na takmičenjima na kojima osvajaju zavidna mjesta u ljepoti i uređenju parkova.

Temišvar, koji broji više od 400.000 stanovnika i četvrti je po veličini u Rumuniji, važi kao kulturni, obrazovni i trgovački centar zapadnog dijela države. Grad se naziva i "malim Bečom", jer je dugo bio pod Habzburgovcima i njegovo središte arhitekturom i ambijentima podsjeća na stari dio austrijskog grada. Za razliku od starih bisera arhitekture, novija gradnja ne ostavlja utisak ljepote, a mnogi betonski objekti niču na sve strane, dok se i više ulica trenutno renovira.

Obala rijeke Begej veoma je uređena i, posebno vikendom, na njoj se dešavaju razne manifestacije. Preporučujem da prošetate i preko njenih mostova, jer vas put ionako vodi preko Trajanovog mosta pravo u centar do Ruske crkve, odakle kreću skoro sva gradska razgledanja. Neke od atrakcija su cvjetni sat, koji se nalazi kod hotela "Continental", Bastion, Park ruža i tako redom. 

IZVOR: AVAZ

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)