Tata i kćerka – posebna ljubav

Posebna ljubav između tate i kćerke
Posebna veza - fotografija: unsplash.com

Tate su posebno ponosne kad dobiju sina – tradicionalno je i opšteprihvaćeno shvatanje. Sinovi “nastavljaju lozu” i održavaju porodični identitet i u svim kulturama je rođenje sina razlog za poseban ponos i radost. Ali, kada se rodi djevojčica, u očevom srcu se otapaju glečeri ponosa i dolazi do izražaja ono iskonsko i ranjivo. Mala princeza je tatina najveća ljubav i najveća briga. Kako da je zaštiti i uputi, da bude sretna i da se snađe u svijetu kojim vladaju muškarci? Ženski svijet, drugačiji od onog koji je upoznao kroz svijet svoje majke i svoje supruge. Dolazi da osvoji i pokori njegovu snagu i stavi je u svoju službu, za sva vremena. 

Djevojčica je tatina princeza, a on je njen podanik i vitez. Spreman da zbog nje uleti u svaku životnu borbu i učini sve za njenu sigurnost – a i više od svega, za njen osmjeh. 

Na stranu tradicija, stereotipi i psihologija – da li ste primjetili koliko često kćerke upadljivo liče na svoje očeve? Kao da je ta posebna veza određena nečim višim i dubljim od svega podložnog analizi i diskusiji. 

Možda postoje nedokučivi razlozi za posebnu ljubav između očeva i kćeri, možda su kćerke poseban dar i poseban izazov za muško srce. Očevi su “slabi” na svoje kćeri, a djevojčice “vrte” svoje tate “oko malog prsta”. To je ono što naša kultura prepoznaje sa simpatijama, sa popustljivim i duhovitim osvrtom, različitim od onog osuđujućeg namenjenog “maminim sinovima”. 

Psihologija identifikuje fazu razvoja u kojoj su dječaci posebno vezani za majku, a djevojčice za oca. Oni vide svog roditelja suprotnog pola kao partnera i mogu biti ljubomorni na drugog roditelja. Djevojčice govore kako će se “udati za tatu” kad porastu – otac je model muškarca, prema kome formiraju vrijednosti koje traže u suprotnom polu u odraslom dobu, na pozitivan ili negativan način. Prema tome, tata ima ogromnu odgovornost za buduću sreću svoje kćeri, za stabilnost i ispunjenost u njenim emotivnim odnosima. Čak i kad toga nisu svjesni, očevi duboko osećaju tu odgovornost i spremni su da zbog svojih kćeri otkriju i izgrade ono najbolje u sebi. 

Ima mnogo nježnih očeva, koji nemaju kćerke, pa su isto tako zaštitnici i heroji svojih mališana. Dirnuti potrebom da ih štite, da brinu o njima i pravilno ih odgajaju, kao i majki koje imaju divne odnose sa svojim kćerkama. Ljubav prema djeci je ogromna i iskustvo roditeljstva je oplemenjujuće u svim varijantama. Ali posebne veze ostaju posebne i obilježavaju nam živote. 

Ako imate tu sreću, čast i odgovornost da budete otac djevojčice, onda znate o čemu govorimo. Sinovi su očev ponos i duša, ali ćerke su očevo srce i sva ona osjećanja koja preplavljuju i sa kojima nije lako izaći na kraj. 

U životu djevojčice, tata je onaj sa kojim se ide u naročito zabavne avanture. Tata obično ima sve ono strpljenje da odgovara na beskrajna pitanja. Tata umije da se uživi u igru kao pravi drugar,  tata je ne upozorava da će se isprljati, nego se isprlja zajedno sa njom. Kad se umori, tata može da je nosi na ramenima na kojima se osjeća kao na krovu svijeta. Tata ne kupuje neki poklon, tek onako, nego donosi baš onu lutku koju je njegova djevojčica željela. Upravo onu čarobnu igračku koja se tog trenutka uklapa u njen svijet mašte. 

Tata ima svako pravo da razmazi svoju princezu i da je uvjeri da je najposebnija na svijetu. Da joj kaže da zaslužuje najbolje za sebe, da zaslužuje svu ljubav sjieta. To je ono što svaka odrasla žena ponekad zaboravi i čega mora da se sjeti, da bi povratila svoju snagu i samopoštovanje. Mnoge sretne žene, kćeri su očeva koji su ih obožavali i kojima su zahvalne za svoju hrabrost i stabilnost. 

Izvor: wannabemagazine.com

Naslovna fotografija: unsplash.com

Pročitaj više: Majka posadila dva miliona stabala kako bi ispunila posljednju želju svog sina

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)