Talibani najavljuju “amnestiju” i pozivaju žene da se pridruže vladi

Talibanski dužnosnik najavio je opću "amnestiju" za sve u Afganistanu i pozvao žene da se pridruže njegovoj vladi.

Enamullah Samangani, član povjerenstva za kulturu Islamskih Emirata, dao je to u utorak na afganistanskoj državnoj televiziji, koju militanti sada kontroliraju.

"Islamski emirat ne želi da žene budu žrtve", rekao je, koristeći izraz militanata za Afganistan.

Dodao je: "Struktura vlade nije u potpunosti jasna, ali na temelju iskustva trebalo bi postojati potpuno islamsko vodstvo i trebale bi se pridružiti sve strane."

Ovo je ažuriranje ažuriranja. AP -ova ranija priča slijedi u nastavku.

Smiren se u utorak vratio na međunarodnu zračnu luku u Kabulu nakon što je kaotičan dan vidio stotine Afganistanaca koji su bježali od talibana kako jure uz pistu i spuštaju let američkog ratnog zrakoplovstva, a nekoliko je poginulo u kaosu u kojem je poginulo najmanje sedam narod.

Gužve su se dogodile u ponedjeljak dok su talibani nametnuli svoju vlast nad glavnim gradom od 5 milijuna ljudi nakon munjevitog napretka u cijeloj zemlji kojem je trebalo nešto više od tjedan dana da svrgne s vlasti zapadnu stranu zemlje. Nije bilo većih izvješća o zlostavljanjima ili tučama, ali mnogi su stanovnici ostali kod kuće i ostali u strahu nakon što su pobunjenici preuzeli upravu i ispraznili zatvore.

Odlučni američki predsjednik Joe Biden kasnije je rekao da stoji "potpuno iza" svoje odluke o povlačenju američkih snaga i priznao "slike koje uništavaju crijeva" koje se odvijaju u Kabulu. Biden je rekao da se suočio s izborom između poštivanja prethodno dogovorenog sporazuma o povlačenju ili slanja tisuća vojnika natrag kako bi započeli treće desetljeće rata.

"Nakon 20 godina, na teži sam način naučio da nikada nije bilo dobro vrijeme za povlačenje američkih snaga", rekao je Biden u televizijskom obraćanju iz Bijele kuće.

Stefano Pontecorvo, viši civilni predstavnik NATO -a u Afganistanu, objavio je u utorak na internetu video zapis na kojem se vidi da je pista prazna s američkim vojnicima na asfaltu. Na snimci se u daljini moglo vidjeti ono što je izgledalo kao vojni teretni zrakoplov.

Pista je "otvorena", napisao je na Twitteru. "Vidim avione koji slijeću i poleću."

Preko noći, podaci o praćenju letova pokazali su da je zrakoplov američkog korpusa marinaca KC-130J Hercules u zračnoj luci, a kasnije i poletio za Katar, gdje se nalazi zračna baza Al-Udeid i prednji stožer američkog vojnog središnjeg zapovjedništva.

Nisu zabilježeni drugi neposredni letovi u afganistanskom zračnom prostoru, koji je preuzela američka vojska jer su komercijalni letovi u zemlji zaustavljeni.

Širom Afganistana Međunarodni odbor Crvenog križa rekao je da je u borbama ranjeno na tisuće ljudi.

Sigurnosne snage i političari predali su svoje provincije i baze bez borbe, vjerojatno vjerujući da dva desetljeća zapadnjačkog eksperimenta o preinaci Afganistana neće preživjeti ponovno oživljene Talibane. Posljednje američke trupe planirale su se povući krajem mjeseca.

"Svijet teškog srca i dubokog zabrinutosti prati događaje u Afganistanu", rekao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Čini se da se nastavljaju razgovori između talibana i nekoliko dužnosnika afganistanske vlade, uključujući bivšeg predsjednika Hamida Karzaija i Abdullaha Abdullaha, koji su svojedobno bili na čelu pregovaračkog vijeća zemlje. Predsjednik Ashraf Ghani ranije je pobjegao iz zemlje usred nadiranja talibana, a njegovo mjesto boravka i dalje je nepoznato.

Dužnosnik s izravnim znanjem o razgovorima, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti jer nije bio ovlašten informirati novinare, rekao je da je visoki vođa talibana Amir Khan Muttaqi stigao u Kabul iz Katara. Muttaqi je bivši ministar visokog obrazovanja za vrijeme posljednje vladavine Talibana. Muttaqi je počeo kontaktirati s afganistanskim političkim čelnicima čak i prije nego što je Gani pobjegao.

PROČITAJTE VIŠE: Afganistan pod vlašću talibana: Građani očajni

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori