SZO: Omikron u 38 zemalja, za sada bez smrtnih slučajeva

Bez smrtnih slučajeva

SZO: Omikron u 38 zemalja, za sada bez smrtnih slučajeva
Foto Freepik

Novi soj korona virusa – omikron je identifikovan u 38 zemalja svijeta ali za sada nije prijavljen nijedan smrtni ishod, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

„Nemam nikakve informacije o umrlim vezanim za omikron“, rekao je na konferenciji za novinare Kristijan Lindmajer (Christian Lindmeier), portparol SZO čije je sjedište u Ženevi, prenos Beta.

SZO je navela da je potrebno nekoliko nedjelja da se dobije preciznija slika o potencijalnom uticaju omikrona, da se utvrdi stepen zaraznosti, snaga vakcina, kako djeluju testovi i tretmani.

„Preliminarni podaci naizgled ukazuju na veću zaraznost, i uglavnom to je sve što znamo za sada“, rekao je Lindmajer.

Direktor SZO za hitna pitanja Majkl Rajan (Michael Ryan) rekao je da će organizacija dobiti odgovore koji su potrebni svijetu.

Novi soj virusa, koji je SZO označila kao zabrinjavajući, prvo je prijavljen u južnoj Africi 24. novembra.

Iako su van južne Afrike prve zaraze bile uglavnom vezane za osobe koje su putovale u tom regionu, prvi slučajevi lokalnog prenosa pojavili su se u SAD i u Australiji.

SZO je ocijenila da je „velika“ vjerovatnoća da će se omikron proširiti na svjetskom nivou, iako ostaju mnoge nepoznanice.

Portparol SZO je podsjetio da je danas najveći broj slučajeva kovida-19 izazvan sojem delta.

„Restrikcije uvedene u brojnim zemljama prije samo dvije nedjelje uvedene su zbog rasta broja slučajeva vezanih za delta soj, ne treba to zaboraviti“, rekao je portparol SZO.

Pročitajte više: Omikron stigao u Hrvatsku? Evo detalja…

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori