Švicarska: Glasanje o zabrani nošenja nikaba, dosta muslimana se buni

3919f2250db5f4ffd01bd7da36a7ca15 pinterset
Foto: Pinterest

"ZAUSTAVITE ekstremizam!", stoji na crvenom oglasnom plakatu u mirnom selu izvan Züricha. Iznad natpisa je fotografija žene s crnom maramom i velom na namrštenom licu. Švicarska: Glasanje o zabrani nošenja nikaba!Veliki plakat dio je kampanje desničarske Švicarske narodne stranke (SVP). Predstavlja zabranu pokrivanja lica u javnosti o kojoj će se glasati na referendumu u nedjelju. Ankete javnog mnijenja pokazuju da će većina Švicaraca podržati zabranu i da će prijedlog postati zakon.

"Švicarska je tradicija da pokažete svoje lice. To je znak naših temeljnih sloboda", rekao je Walter Wobmann, parlamentarni zastupnik SVP-a i predsjednik odbora za referendum.

"Pokrivanje lica je simbol ekstremnog islama"

Prijedlog je još iz 2017., mnogo prije pojave koronavirusa koji je odrasle prisilio da nose maske u mnogim okruženjima kako bi se spriječilo širenje zaraze.

U njemu se izravno ne spominje islam i među ciljevima mu je zaustaviti nasilne ulične prosvjednike i nogometne huligane s maskama. Ipak, lokalni političari, mediji, voditelji kampanje to su prozvali zabranom burke i nikaba. 

Prijedlog oslikava napete odnose Švicarske s islamom nakon što su građani podržali zabranu gradnje novih minareta 2009. godine. U dva kantona već su uvedene lokalne zabrane pokrivanja lica. 

Wobmann tvrdi da glasanje nije glasanje protiv samog islama. Dodao da je "pokrivanje lica simbol ovog ekstremnog, političkog islama koji je sve istaknutiji u Europi i za kojega nema mjesta u Švicarskoj".

Francuska je zabranila nošenje vela koji prekriva cijelo lice u javnosti 2011. godine. Danska, Austrija, Nizozemska i Bugarska imaju potpune ili djelomične zabrane pokrivanja lica u javnosti.

Foto: Screenshot YT

Cementiranje imidža Švicarske kao antiislamske zemlje

Nitko u Švicarskoj ne nosi burku, a nikab nosi tridesetak žena, procjenjuje Sveučilište u Luzernu. Švicarska je zemlja u kojoj muslimani čine 5.2 posto švicarske populacije od 8.6 milijuna ljudi, a većina ih je porijeklom iz Turske, Bosne i Hercegovine te Kosova. 

Švicarski muslimani tvrde da desničarske stranke koriste glasanje kako bi okupile svoje pristaše, a njih demonizirale, dok drugi upozoravaju da će zabrana potaknuti dublje podjele. 

"Nikab je prazan list koji dopušta ljudima da na njega projiciraju svoje strahove, no vrlo malo je vjerojatno da ćete sresti nekoga na švicarskoj ulici s nikabom", rekao je Andreas Tunger-Zanetti, voditelj Centra za istraživanje religije na Sveučilištu u Luzernu.

Dodao je da se zabranom riskira da se zacementira imidž Švicarske kao antiislamske zemlje i da bi mogla izazvati ogorčenje među nekim muslimanima. 

Foto: Index.hr

"Glasanje je rasističko, seksističko i islamofobno"

Mnoge feminističke organizacije protive se zabrani.

"Na stranu što je beskoristan, ovaj tekst je rasistički i seksistički", rekla je Ines El-Shikh, glasnogovornica skupine muslimanki Ljubičaste marame.

"Neprihvatljivo je da u 2021. švicarski ustav ima članak koji propisuje ili zabranjuje ženama da nose što god žele", rekla je El-Shikh za AFP.

"Zabrana burke ne radi se za žene, već protiv njih. Bez obzira jesmo li u minici, burki ili u toplesu, želimo pravo na izbor", dodala je. 

Rifa'at Lenzin, muslimanka koja živi u Švicarskoj, rekla je da se potpuno protivi zabrani jer se bori protiv problema koji ne postoji i k tome u zemlji u kojoj su muslimani bili dobro integrirani.

"Mijenjati ustav da biste ljudima rekli što mogu, a što ne mogu nositi jako je loša ideja. Ovo je Švicarska, ne Saudijska Arabija. Mi smo muslimani, ali mi smo i švicarski državljani koji su ovdje odrasli. Ovo glasanje je jednostavno rasističko i islamofobno", zaključila je Lenzin.

Izvor: Index.hr

Pročitajte više:Hercegovka Martina Mlinarević ili Pravo na biti i ne biti Hrvat

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)