Švicarci na putu da izglasaju zabranu pokrivanja lica

Referendum - Premda je Švicarska vlada preporučila glasačima da odbiju prijedlog, prvi rezultati pokazuju da bi većina Švicaraca ipak mogla podržati zabranu.

Švicarci danas glasaju na referendumu o zabrani pokrivanja lica u javnosti, što bi u najvećoj mjeri moglo pogoditi muslimanke u toj zemlji.

Premda je Švicarska vlada preporučila glasačima da odbiju prijedlog.

Ankete javnog mnijenja pokazuju da bi većina Švicaraca ipak mogla podržati zabranu i da će prijedlog postati zakon.

Po rezultatima iz 22 od 26 kantona u Švicarskoj, 54 posto glasača je za zabranu pokrivanja lica.

“U Švicarskoj je tradicija da pokažete svoje lice.

To je znak naših temeljnih sloboda”, rekao je Walter Wobmann, parlamentarni zastupnik SVP-a i predsjednik odbora za referendum.

Prijedlog je još iz 2017, mnogo prije pojave korona virusa koji je odrasle prisilio da nose maske u mnogim okruženjima kako bi se spriječilo širenje zaraze.

U njemu se izravno ne spominje islam i među ciljevima mu je zaustaviti nasilne ulične demonstrante i nogometne huligane s maskama.

Ipak, lokalni političari, mediji, voditelji kampanje to su prozvali zabranom burke i nikaba.

Napeti odnosi Švicarske s islamom

Prijedlog oslikava napete odnose Švicarske s islamom nakon što su građani podržali zabranu gradnje novih minareta 2009. godine. U dva kantona već su uvedene lokalne zabrane pokrivanja lica.

Wobmann tvrdi da glasanje nije glasanje protiv samog islama. Dodao je da je “pokrivanje lica simbol ovog ekstremnog, političkog islama koji je sve istaknutiji u Evropi i za kojega nema mjesta u Švicarskoj”.

Francuska je zabranila nošenje vela koji prekriva cijelo lice u javnosti 2011. godine. Danska, Austrija, Nizozemska i Bugarska imaju potpune ili djelomične zabrane pokrivanja lica u javnosti.

Muslimani čine 5,2 posto švicarske populacije od 8,6 miliona ljudi, a većina ih je porijeklom iz Turske, Bosne i Hercegovine te Kosova.

Švicarski muslimani tvrde da desničarske stranke koriste glasanje kako bi okupile svoje pristaše, a njih demonizirale. Drugi upozoravaju da će zabrana potaknuti dublje podjele.

Niko u Švicarskoj ne nosi burku, a nikab nosi tridesetak žena, procjenjuje Univerzitet u Luzernu, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

“Nikab je prazan list koji dopušta ljudima da na njega projiciraju svoje strahove”, rekao je Andreas Tunger-Zanetti.

“No, vrlo malo je vjerojatno da ćete sresti nekoga na švicarskoj ulici s nikabom”.

Dodao je da se zabranom riskira da se zacementira imidž Švicarske kao antiislamske zemlje i da bi mogla izazvati ogorčenje među nekim muslimanima.

Glasanje ‘rasističko, seksističko, islamofobno’

Mnoge feminističke organizacije protive se zabrani.

“Na stranu što je beskoristan, ovaj tekst je rasistički i seksistički”, rekla je Ines El-Shikh, glasnogovornica skupine muslimanki “Ljubičaste marame”.

“Neprihvatljivo je da u 2021. švicarski ustav ima članak koji propisuje ili zabranjuje ženama da nose što god žele”, rekla je El-Shikh za AFP.

“Zabrana burke ne radi se za žene, već protiv njih. Bez obzira jesmo li u minici, burki ili u toplesu, želimo pravo na izbor”, dodala je.

Zabrana prekrivanja lica je apsurdna i za jedno moderno društvo kao što je švicarsko. Nezamislivo je da se usvoji ovakav zakon, rekao je Muris Begović, upravnik krovne islamske organizacije u kantonu Cirih.

Švicarska vlada je preporučila glasačima da odbiju ovaj prijedlog. Upozorili su da bi zabrana u cijeloj državi „potkopala suverenitet kantona, oštetila turizam i ne bi bila od pomoći za određene grupe žena“.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori