Sveštenik iznuđivao i krao novac pa trošio na razvrat i muške prostitutke

Skandal

Morini je osuđen dva mjeseca nakon što je sud u toskanskom gradu Prato
Foto: Facebook

Bivši talijanski sveštenik, kojeg su njegovi župljani prozvali "Don Euro" jer ih je stalno tražio novac, osuđen je na zatvorsku kaznu zbog iznuđivanja bivšeg biskupa, piše The Guardian.

Luca Morini služio je kao sveštenik u toskanskom selu Pontasserchio prije nego što ga je Vatikan razriješio zbog niza skandala, koji su kulminirali u srijedu presudom suda u Massa Carreri, kojom je osuđen na sedam i pol godina zatvora zbog iznude.

Također je osuđen za preuzimanje lažnog identiteta, budući da bi se 'maskirao' u suca pri angažiranju muških seksualnih radnika, odnosno muških prostitutki, ali je oslobođen optužbi za iznuđivanje časne sestre, dilanje droge i pranje novca.

Morini je smatran "dobroćudnim sveštenikom" kada je prvi put stigao u Pontasserchio, selo od oko 2600 stanovnika blizu Pise. No, ubrzo je stekao nadimak 'Don Euro', nakon što je nagovarao svoje uglavnom starije župljane da velikodušno doniraju novac Crkvi, da bi onda taj novac navodno trošio na zabave, dijamante, luksuzna putovanja s muškim prostitutkama i posjete svingerskim klubovima.

Pravni izvidi o njegovim prevarama započeli su 2015. godine, nakon što je jedna od muških prostitutki otkrio istinu, rekavši da se Morini cijelo vrijeme predstavljao kao sudac.

Četvorica muškaraca, uključujući i muškarca koji je otkrio što zna o svešteniku, pokrenuli su postupak protiv Morinija zbog lažnog predstavljanja i sud im je dodijelio 14.000 eura odštete. Morinijevi župljani su potvrdili za list Le Iene da je Morini uvijek iznuđivao novac, čak i tokom ispovijedi, ali ga nikada nisu službeno prijavili.

Giovanniji Santucci, bivši biskup Masse Carrare, suspendirao je Morinija sa svešteničkih dužnosti, a navodno ga je Morini ucjenjivao i iznuđivao da mu posudi hiljade eura i kupi kuću od 200.000 eura. Santucci je prošle godine dao ostavku na svoju dužnost.

Tužitelji su tražili zatvorsku kaznu za Morinija od osam i pol godina, no njegova je obrana tvrdila da pati od psihičke bolesti te mu je kazna smanjena.

Morini je osuđen dva mjeseca nakon što je sud u toskanskom gradu Prato izrekao zatvorsku kaznu od tri godine i četiri mjeseca župniku koji je proglašen krivim za krađu crkvenog novca, koji je koristio da bi kupovao drogu za seksualne zabave. (Jutarnji.hr)

Pročitajte više: Kentucky: Crkva stara 100 godina nestala u nekoliko sekundi

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)