Svečano zatvorene 32. Olimpijske igre u Tokiju, Tuka nosio zastavu BiH

Svečanom ceremonijom zatvorene su 32. ljetne Olimpijske igre koje su se održale u Tokiju, a na Olimpijskom stadionu, zastavu Bosne i Hercegovine nosio je naš najbolji atletičar Amel Tuka.

Igre u Tokiju na programu su bile od 23. jula do 8. augusta, a u glavnom gradu Japana će biti održane i Paraolimpijske igre i to u periodu između 24. augusta i 5. septembra.

Svečani defile 205 delegacija tradicionalno je počeo izlaskom delegacije Grčke, a posljednja u nizu je izašla delegacija domaćina Igara – Olimpijski tim Japana.

Oko 11.000 sportista takmičilo se u 33 sportske discipline, održano je ukupno 339 sportskih događaja na 42 borilišta, a pregled medalja možete pogledati ovdje.

Našu zemlju na OI u Tokiju predstavljalo je sedmero sportista, Larisa Cerić (džudo), Lana Pudar (plivanje), Emir Muratović (plivanje), Amel Tuka (atletika), Mesud Pezer (atletika), Nedžad Husić (taekwondo) i Tatjana Đekanović (streljaštvo).

U glavnom gradu Japana naši sportisti su ostvarili najveće uspjehe u historiji Bosne i Hercegovine, no sedam takmičara se vratilo kući bez ijedne medalje.

Ove godine taekwondoista Nedžad Husić je zauzeo 5. mjesto u kategoriji do 68 kilograma, Amel Tuka 6. mjesto u utrci na 800 metara, Larisa Cerić 9. mjesto u džudu u kategoriji preko 78 kilograma, a Mesud Pezer 11. mjesto u bacanju kugle.

Mlada plivačica Lana Pudar (19. na 100 metara leptir) i njen kolega Emir Muratović (42. na 50 metara slobodno i 45. na 100 metara slobodno) su ostvarili rezultate u okviru svojih trenutnih mogućnosti, dok je najgori rezultat ostvarila streljačica Tatjana Đekanović i zauzela 47. mjesto od 50 takmičarki u disciplini zračna puška 10 metara.

Podsjetimo, Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da budu održane prošlog ljeta, ali su odložene na godinu dana zbog pandemije korona virusa.

Naredne Olimpijske igre na programu su za tri godine u Parizu.

Pročitajte više: Svečano otvorene Olimpijske igre ‘Tokio 2020’

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)