Sve što trebate znati o hijaluronskoj kiselini

POPCORNERSHUTTERSTOCK
POPCORNERSHUTTERSTOCK

Hijaluronska kiselina je ključ trenutnog nabiranja finih linija i čineći kožu sjajnom. Može se naći u svemu, od seruma do zaštitnih maski, pa čak i za injekcije - ali šta je zapravo to? Tražili smo od dermatologa da nam daju 4-1-1 o hijaluronskoj kiselini, uključujući pravi način da je uvrstimo u vašu rutinu njege kože.

Šta je zapravo hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina (HA) je šećer koji se prirodno nalazi u našoj koži i koji zadržava vodu i pomaže joj da ostane hidratizirana i debela.

HA u našim tijelima drži tisuću puta veću težinu u vodi kako bi zadržala ne samo svu vlagu u koži i zglobovima, već i spriječila da sva ta vlaga isparava u zraku, kaže dr. Lily Talakoub.

Baš poput kolagena i elastina, količina prirodne hijaluronske kiseline u našim tijelima opada kako starimo. Međutim, postoje načini koji pomažu u stimuliranju proizvodnje HA u našim tijelima.

"Dijeta značajno utječe na kožu", kaže dr. Howard D. Sobel, dermatolog iz New Yorka. "Jedenje voća i povrća s puno antioksidansa štiti kožu od upala zauzvrat pomaže joj da je zadrži."

Hijaluronska kiselina je snažan ovlaživač

Kada se koristi u proizvodima za njegu kože, poput krema i seruma, hijaluronska kiselina donosi vlagu na površinu vaše kože.

"Zbog svoje sposobnosti privlačenja i zadržavanja vode, može se koristiti kao ovlaživač u vašem režimu nege kože", kaže dr. Rachel Nazarian, dermatolog iz Schweiger Dermatology Group u New Yorku.

"Kožu neprestano održava vlažnom tijekom dana."

Provjerite naljepnice svoje omiljene njege kože - postoji šansa da je već koristite u nekom ili drugom obliku.

"Kao aktualni [proizvod], sve dok je u pravilnoj formulaciji, učinit će da koža djeluje rosnije i mlađe jer poboljšava elastičnost kože", kaže dr. Kavita.

Hijaluronska kiselina je toliko snažna da povlači vlagu na površinu kože, vjerojatno je ne morate koristiti u više proizvoda u svojoj rutini.

Hijaluronska kiselina dobro se igra s većinom ostalih sastojaka i može se kombinirati s pilingima, retinolima, vitaminima i drugim kiselinama.

Nazarian kaže da bi jedini izuzetak bile kiseline s niskim pH, poput glikolne kiseline, jer mogu razgraditi HA i učiniti je neučinkovitom.

Ali odabrati pravi proizvod s hijaluronskom kiselinom je nezgodno. Molekula je često prevelika da bi efikasno pružila hidrataciju duboko u slojevima kože.

"Inače ga samo stavljate na kožu, a da vam to ne bude od pomoći."

Nepravilno korištena hijaluronska kiselina također može dehidrirati vašu kožu. Molekuli je potrebna voda da bi se napuhala, ali bez vlage na površini vaše kože ili iz zraka, povući će vodu duboko iz vaše kože. Međutim, tome je lako suprotstaviti se.

Pokušajte nanijeti serum na vlažnu kožu, a zatim ga brzo preliti kremom. "HA se najbolje koriste pod okluzivnom hidratantnom kremom kako bi zarobili efekte kiseline koji vežu vodu", kaže dr. Purvisha Patel, dermatolog u Memphisu i osnivač kompanije Visha Skincare. Voli Vichy's Mineral 89 serum.

Nazarian preporučuje proizvode poput Proactiv hidratantne kreme za zeleni čaj.

"Volim da je lagana i bez ulja, tako dobra za moje pacijente sklone aknama", kaže ona. "Uključuje i zeleni čaj, antioksidans koji djeluje na poboljšanje starenja kože i hijaluronsku kiselinu koja pomaže u održavanju hidratacije kože."

PROČITAJTE VIŠE: Vaš tip kože je važan: imate masnu, suhu ili osjetljivu kožu?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)