Kraljica Elizabeta II: U vrijeme njezina rođenja, nitko nije mogao predvidjeti da će prijestolje biti njezina sudbina

O životu kraljice Elizabete

Duga vladavina kraljice Elizabete II obilježena je njezinim snažnim osjećajem dužnosti i odlučnošću da svoj život posveti svom prijestolju i svom narodu.

Ona je za mnoge postala jedina stalna točka u svijetu koji se brzo mijenja kako je britanski utjecaj opadao, društvo se mijenjalo do neprepoznatljivosti, a uloga same monarhije dolazila u pitanje.

Njezin uspjeh u održavanju monarhije u takvim turbulentnim vremenima bio je još značajniji s obzirom na to da, u vrijeme njezina rođenja, nitko nije mogao predvidjeti da će prijestolje biti njezina sudbina.

Elizabeth Alexandra Mary Windsor rođena je 21. travnja 1926. u kući u blizini Berkeley Squarea u Londonu, kao prvo dijete Alberta, vojvode od Yorka, drugog sina Georgea V. i njegove vojvotkinje, bivše lady Elizabeth Bowes-Lyon.

Princeza Elizabeta na ceremoniji krštenja sa svojim roditeljima
Naslov slike,Beba Elizabeth s roditeljima na krštenju

I Elizabeth i njezina sestra Margaret Rose, rođena 1930., školovale su se kod kuće i odgajale u obiteljskom ozračju punom ljubavi. Elizabeta je bila izuzetno bliska i sa svojim ocem i sa svojim djedom, Georgeom V.

U dobi od šest godina, Elizabeth je rekla svom instruktoru jahanja da želi postati "seoska dama s puno konja i pasa".

Rečeno je da je od najranije dobi pokazivala izvanredan osjećaj odgovornosti. Winston Churchill, budući premijer, citiran je da je imala "autoritet koji je bio zadivljujući u dojenčetu".

Unatoč tome što nije pohađala školu, Elizabeta se pokazala vještom u jezicima i detaljno je proučila ustavnu povijest.

Posebna tvrtka Girl Guides, 1. Buckinghamska palača, osnovana je kako bi se mogla družiti s djevojkama svojih godina.

Povećanje napetosti

Nakon smrti Georgea V. 1936., njegov najstariji sin, poznat kao David, postao je Edward VIII.

No, njegov izbor supruge, dvaput razvedene Amerikanke Wallis Simpson, ocijenjen je neprihvatljivim iz političkih i vjerskih razloga. Krajem godine je abdicirao.

Novookrunjeni kralj George VI i kraljica Elizabeta s princezama Elizabetom i Margaret
Naslov slike,Princeza Elizabeta, sa svojim roditeljima i mlađom sestrom Margaret, u vrijeme očeve "vrlo, vrlo divne" krunidbe
Princeza Elizabeta pravi svoje prvo emitiranje, u pratnji svoje mlađe sestre Princeze Margaret Rose 12. listopada 1940. u Londonu
Naslov slike,Princeze Elizabeta (desno) i Margareta emitirale su naciju u Drugom svjetskom ratu

Nevoljki vojvoda od Yorka postao je kralj George VI. Njegova krunidba dala je Elizabeti predokus onoga što joj se sprema, a ona je kasnije napisala da je uslugu smatrala "vrlo, vrlo divnom".

U pozadini rastućih napetosti u Europi, novi kralj, zajedno sa svojom suprugom, kraljicom Elizabetom, krenuo je u obnovu povjerenja javnosti u monarhiju. Njihov primjer nije promakao njihovoj starijoj kćeri.

Godine 1939. 13-godišnja princeza pratila je kralja i kraljicu na Kraljevski pomorski koledž u Dartmouthu.

Zajedno sa sestrom Margaret ispratio ju je jedan od kadeta, njezin treći rođak, grčki princ Philip.

Prepreke

Nije im to bilo prvi put da su se sreli, ali je bilo prvi put da se ona zainteresirala za njega.

Princ Philip posjetio je svoju kraljevsku rodbinu kad je bio na dopustu iz mornarice, a do 1944., kada je imala 18 godina, Elizabeth je očito bila zaljubljena u njega. Držala je njegovu sliku u svojoj sobi i razmjenjivali su pisma.

Mlada princeza nakratko se pridružila Pomoćnoj teritorijalnoj službi (ATS) pred kraj rata, naučivši voziti i servisirati kamion. Na Dan VE pridružila se kraljevskoj obitelji u Buckinghamskoj palači dok su se tisuće okupile u The Mallu kako bi proslavile kraj rata u Europi.

“Pitali smo moje roditelje možemo li izaći i vidjeti sami”, prisjetila se kasnije. "Sjećam se da smo bili prestravljeni da nas prepoznaju. Sjećam se redova nepoznatih ljudi koji su se uhvatili za ruke i hodali niz Whitehall, svi smo samo jurili na plimi sreće i olakšanja."

Želja da se uda za princa Philipa

Nakon rata, njezina želja da se uda za princa Philipa suočila se s brojnim preprekama.

Kralj nije bio voljan izgubiti kćer koju je obožavao, a Philip je morao prevladati predrasude establišmenta koji nije mogao prihvatiti njegovo strano podrijetlo.

Princeza Elizabeta udaje se za Philipa Mountbattena
Naslov slike,Vjenčanje princeze Elizabete i Philipa Mountbattena razvedrilo je poslijeratni mrak

No, želje para su prevladale i 20. studenoga 1947. par se vjenčao u Westminsterskoj opatiji.

Vojvoda od Edinburgha, kakav je Philip postao, ostao je mornarički časnik. Nakratko je upućivanje na Maltu značilo da mladi par može uživati ​​u relativno normalnom životu.

Charles

Njihovo prvo dijete, Charles, rođeno je 1948., a nakon njega i sestra Anne, koja je stigla 1950. godine.

Ali kralj je, nakon što je pretrpio znatan stres tijekom ratnih godina, bio neizlječivo bolestan od raka pluća, izazvanog pušenjem tijekom cijelog života.

U siječnju 1952. Elizabeth, tada 25-godišnjakinja, krenula je s Philipom na prekooceansko putovanje. Kralj je, protivno liječničkom savjetu, otišao u zračnu luku ispratiti par. To je trebao biti posljednji put da Elizabeth vidi svog oca.

Elizabeta je čula za kraljevu smrt dok je boravila u kući za igru ​​u Keniji i nova se kraljica odmah vratila u London.

“Na neki način nisam imala naukovanje”, kasnije se prisjećala. "Moj otac je umro premlad, tako da je sve to bilo vrlo iznenadno preuzimanje i stvaranje najboljeg posla koji možete."

Osobni napad

Njezina krunidba u lipnju 1953. bila je prenošena na televiziji, unatoč protivljenju premijera Winstona Churchilla, a milijuni su se okupili oko TV prijemnika, mnogi od njih po prvi put, kako bi gledali kako kraljica Elizabeta II polaže prisegu.

S Britanijom koja još uvijek trpi poslijeratnu štednju, komentatori su krunidbu vidjeli kao zoru novog elizabetanskog doba.

Drugi svjetski rat ubrzao je kraj Britanskog Carstva, a do trenutka kada je nova kraljica krenula na dugu turneju po Commonwealthu u studenom 1953., mnogi bivši britanski posjedi, uključujući Indiju, stekli su neovisnost.

Kraljica na svojoj krunidbi 1953
Naslov slike,Njezina krunidba bila je prva koja se uživo prenosila na britanskoj televiziji

Elizabeta je postala prvi vladajući monarh koji je posjetio Australiju i Novi Zeland. Procjenjuje se da ju je tri četvrtine Australaca došlo vidjeti osobno.

1950

Tijekom 1950-ih više je zemalja spustilo zastavu Unije, a bivše kolonije i dominioni sada su se udružili u dobrovoljnu obitelj nacija.

Mnogi su političari smatrali da bi novi Commonwealth mogao postati kontra novonastaloj Europskoj ekonomskoj zajednici i, u određenoj mjeri, britanska se politika okrenula od kontinenta.

Kraljica s princem Phillipom, predsjednikom i gospođom Eisenhower 1957
Naslov slike,Njezin posjet SAD-u 1957. bio je samo jedan od mnogih prekomorskih turneja

Ali pad britanskog utjecaja ubrzao je debakl u Suezu 1956., kada je postalo jasno da Commonwealthu nedostaje kolektivna volja za zajedničkim djelovanjem u kriznim vremenima. Odluka da se pošalju britanske trupe da pokušaju spriječiti egipatsku prijetnju nacionalizacijom Sueskog kanala završila je sramotnim povlačenjem i dovela do ostavke premijera Anthonyja Edena.

To je kraljicu uvuklo u političku krizu. Konzervativna stranka nije imala mehanizam za izbor novog čelnika te je nakon niza konzultacija kraljica pozvala Harolda Macmillana da sastavi novu vladu.

Kraljica se također našla predmetom osobnog napada pisca Lorda Altrinchama. U jednom je časopisnom članku ustvrdio da je njezin dvor "previše britanski" i "višeklasni" te ju je optužio da ne može održati jednostavan govor bez napisanog teksta.

Njegove primjedbe izazvale su buru u tisku, a lorda Altrinchama fizički je napao na ulici član Lige lojalista Carstva.

Unatoč tome, incident je pokazao da se britansko društvo i stavovi prema monarhiji brzo mijenjaju i da su stare izvjesnosti dovedene u pitanje.

Od 'Monarhije' do 'Kraljevske obitelji'

Ohrabrena od strane svog supruga, poznatog kao nestrpljivog prema zagušljivosti dvora, kraljica se počela prilagođavati novom poretku.

Ukinuta je praksa primanja debitantica na dvoru, a izraz "Monarhija" postupno je zamijenjen izrazom "Kraljevska obitelj".

Kraljica je ponovno bila u središtu političkih sukoba kada je 1963. Harold Macmillan odstupio s mjesta premijera. Budući da je Konzervativna stranka tek trebala uspostaviti sustav za odabir novog vođe, poslušala je njegov savjet da na njegovo mjesto imenuje grofa od Homea.

Bilo je to teško vrijeme za kraljicu. Obilježje njezine vladavine bila je ustavna ispravnost i daljnje odvajanje monarhije od tadašnje vlade. Ozbiljno je shvatila svoja prava da bude obaviještena, da savjetuje i upozori - ali ih nije nastojala prekoračiti.

Bio je to posljednji put da se nađe u takvom položaju. Konzervativci su se konačno dokinuli s tradicijom da su se novi stranački čelnici samo "pojavljivali" i uspostavljen je odgovarajući sustav.

Scena iz dokumentarca o kraljevskoj obitelji
Naslov slike,Dokumentarni film Kraljevska obitelj dao je dosad neviđen pogled iza javnog lica monarhije

Do kasnih 1960-ih, Buckinghamska palača je odlučila da treba poduzeti pozitivan korak kako bi prikazala kraljevsku obitelj na daleko manje formalan i pristupačniji način.

Dokumentarac: Kraljevska obitelj

Rezultat je bio revolucionarni dokumentarac, Kraljevska obitelj. BBC-ju je dopušteno snimanje Windsora kod kuće. Bile su tu slike obitelji na roštilju, kićenja božićnog drvca, vođenja djece u vožnju - sve obične aktivnosti, ali dosad neviđene.

Kritičari su tvrdili da je film Richarda Cawstona uništio mističnost članova kraljevske obitelji prikazujući ih kao obične ljude, uključujući scene vojvode od Edinburgha kako roštilja kobasice na imanju u Balmoralu.

Ali film je odražavao opuštenije raspoloženje tog vremena i učinio mnogo za obnovu javne podrške monarhiji.

Do 1977. srebrni jubilej slavio se s istinskim entuzijazmom na uličnim zabavama i ceremonijama diljem kraljevstva. Činilo se da je monarhija sigurna u naklonost javnosti, a mnogo toga je bilo do same kraljice.

Dvije godine kasnije Britanija je u Margaret Thatcher dobila prvu ženu premijerku. Ponekad se govorilo da su odnosi između žena na čelu države i žena na čelu vlade bili neugodni.

Skandali i katastrofe

Jedno teško područje bila je kraljičina privrženost Commonwealthu, kojem je bila glava. Kraljica je dobro poznavala čelnike Afrike i bila je naklonjena njihovoj stvari.

Prijavljeno je da je smatrala Thatcherin stav i stil sukoba "zbunjujućim", ne samo zbog premijerovog protivljenja sankcijama protiv aparthejda u Južnoj Africi.

Iz godine u godinu, kraljičine javne dužnosti su se nastavile. Nakon Zaljevskog rata 1991. otišla je u Sjedinjene Države kako bi postala prvi britanski monarh koji se obratio na zajedničkoj sjednici Kongresa. Predsjednik George HW Bush rekao je da je ona "prijateljica slobode otkad znamo za sebe".

Dvorac Windsor, jutro nakon požara
Naslov slike,Požar u dvorcu Windsor pridonio je kraljičinom "annus horribilis"

Međutim, godinu dana kasnije niz skandala i katastrofa počeo je pogađati kraljevsku obitelj.

Skandali

Drugi kraljičin sin, vojvoda od Yorka, i njegova supruga Sarah razveli su se, dok je brak princeze Anne s Markom Phillipsom završio razvodom. Tada se otkrilo da su princ i princeza od Walesa duboko nesretni i na kraju su se razveli.

Godina je kulminirala velikim požarom u kraljičinoj omiljenoj rezidenciji, dvorcu Windsor. Činilo se sumorno prikladnim simbolom kraljevske kuće u nevolji. Nije pomogla ni javna svađa oko toga trebaju li porezni obveznici ili kraljica platiti račun za popravke.

Kraljica je opisala 1992. kao svoj "annus horribilis" i, u govoru u londonskom Cityju, čini se da priznaje potrebu za otvorenijom monarhijom u zamjenu za manje neprijateljski raspoložene medije.

1992

"Niti jedna institucija, grad, monarhija, bilo što, ne bi trebala očekivati ​​da će biti slobodna od nadzora onih koji joj daju svoju lojalnost i podršku, da ne spominjemo one koji to ne čine. Ali svi smo mi dio istog tkiva našeg nacionalnog društva i taj nadzor može biti jednako učinkovit ako se provodi s određenom mjerom blagosti, dobrog raspoloženja i razumijevanja."

Institucija monarhije bila je u velikoj defanzivi. Buckinghamska palača otvorena je za posjetitelje kako bi se prikupio novac za popravke u Windsoru i najavljeno je da će kraljica i princ od Walesa plaćati porez na prihod od ulaganja.

Kraljica Elizabeta II pozira s britanskim premijerom Davidom Cameronom i šefovima vlada i predstavnicima zemalja Commonwealtha u Londonu 6. lipnja 2012.
Naslov slike,Kraljica je bila posvećena Commonwealthu tijekom svoje vladavine

U inozemstvu, nade u Commonwealth, tako velike na početku njezine vladavine, nisu se ispunile. Britanija je okrenula leđa svojim starim partnerima novim aranžmanima u Europi.

Kraljica je još uvijek vidjela vrijednost u Commonwealthu i bila je duboko zadovoljna kada je Južna Afrika, gdje je postala punoljetna, napokon odbacila apartheid. Proslavila je posjetom u ožujku 1995. godine.

Kod kuće je kraljica nastojala održati dostojanstvo monarhije dok se javna rasprava nastavljala o tome ima li ta institucija ikakvu budućnost.

Smrt Diane, princeze od Walesa

Kraljica i princ Philip gledaju cvijeće položeno u spomen na smrt princeze od Walesa
Naslov slike,Kraljica se suočila s kritikama nakon smrti Diane, princeze od Walesa

Dok se Britanija borila pronaći novu sudbinu, ona je nastojala ostati ohrabrujuća figura i iznenadnim osmijehom mogla je osvijetliti svečani trenutak. Uloga koju je iznad svega cijenila bila je uloga simbola nacije.

Međutim, monarhija je bila uzdrmana, a sama kraljica izazvala je neobične kritike nakon smrti Diane, princeze od Walesa, u prometnoj nesreći u Parizu u kolovozu 1997. godine.

Dok se javnost okupljala oko palača u Londonu poklanjajući cvijeće, kraljica se činila nespremnom pružiti fokus koji je uvijek pokušavala učiniti tijekom velikih nacionalnih trenutaka.

Mnogi od njezinih kritičara nisu uspjeli shvatiti da je ona bila iz generacije koja je ustuknula pred gotovo histeričnim pokazivanjem javnog oplakivanja koje je tipiziralo posljedice nakon princezine smrti.

Također je osjećala kao brižna baka da treba utješiti Dianine sinove u privatnosti kruga obitelji.

Na kraju je napravila prijenos uživo, odajući počast svojoj snahi i obećavši da će se monarhija prilagoditi.

Gubici i slavlja

Smrt kraljice majke i princeze Margaret, u godini kraljičinog zlatnog jubileja, 2002., bacila je sjenu na nacionalna slavlja njezine vladavine.

No, unatoč tome i stalnoj raspravi o budućnosti monarhije, milijun ljudi okupilo se u The Mall, ispred Buckinghamske palače, na večer jubileja.

Catherine, vojvotkinja od Cambridgea, princ William, vojvoda od Cambridgea, HRH kraljica Elizabeta II i princ Philip, vojvoda od Edinburgha na balkonu Buckinghamske palače 29. travnja 2011.
Naslov slike,Vjenčanje princa Williama i Catherine Middleton bila je sretna prilika

U travnju 2006. tisuće dobronamjernih okupilo se na ulicama Windsora dok je kraljica izvodila neformalnu šetnju na svoj 80. rođendan.

A u studenom 2007. ona i princ Philip proslavili su 60 godina braka bogoslužjem kojem je nazočilo 2000 ljudi u Westminsterskoj opatiji.

Dogodila se još jedna sretna prilika u travnju 2011. kada je kraljica prisustvovala vjenčanju svog unuka Williama, vojvode od Cambridgea, s Catherine Middleton.

U svibnju te godine postala je prvi britanski monarh koji je službeno posjetio Republiku Irsku, što je bio događaj od velikog povijesnog značaja.

U govoru, koji je započela na irskom, pozvala je na strpljenje i pomirljivost te se osvrnula na "stvari za koje bismo željeli da su učinjene drugačije ili da se uopće ne rade".

Referendum

Godinu dana kasnije, prilikom posjeta Sjevernoj Irskoj u sklopu proslave dijamantnog jubileja, rukovala se s bivšim zapovjednikom IRA-e Martinom McGuinnessom.

Bio je to dirljiv trenutak za monarha čiji je voljeni rođak, Lord Louis Mountbatten, ubijen od IRA-ine bombe 1979.

Martin McGuinness rukuje se s kraljicom
Naslov slike,Njezino rukovanje s Martinom McGuinnessom bio je važan trenutak

Dijamantni jubilej izveo je stotine tisuća ljudi na ulice i kulminirao vikendom proslave u Londonu.

Referendum o neovisnosti Škotske, u rujnu 2014., bio je vrijeme testa za kraljicu. Malo tko je zaboravio njezin govor u parlamentu 1977. u kojem je jasno izrazila svoju predanost Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Među svoje pretke ubrajam kraljeve i kraljice Engleske i Škotske, te prinčeve od Walesa i stoga mogu lako razumjeti te težnje. Ali ne mogu zaboraviti da sam okrunjena za kraljicu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske."

Rezulta glasanja

U primjedbi upućenoj dobronamjernicima u Balmoralu uoči škotskog referenduma, koja se čula, rekla je kako se nada da će ljudi vrlo pažljivo razmisliti o budućnosti.

Nakon što je rezultat glasovanja bio poznat, njezina je javna izjava naglasila olakšanje koje je osjetila jer je Unija još uvijek netaknuta, iako je priznala da se politički krajolik promijenio.

"Sada, dok idemo naprijed, trebali bismo se prisjetiti da nam je, unatoč nizu mišljenja koja su izražena, zajednička trajna ljubav prema Škotskoj, što je jedna od stvari koje nas sve ujedinjuju."

Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, princ Charles, princ od Walesa, kraljica Elizabeta II., princ George, princ William, vojvoda od Cambridgea, princeza Charlotte, princ Louis i Catherine, vojvotkinja od Cambridgea na balkonu Buckinghamske palače nakon izbora za platinastu nagradu 5. lipnja 2022
Naslov slike,U kasnijim godinama kraljica se povukla iz većeg dijela javnog života iako se pojavila na balkonu Buckinghamske palače za svoj platinasti jubilej 2022.

Dana 9. rujna 2015. postala je najduže vladajući monarh u britanskoj povijesti, nadmašivši vladavinu svoje pra-prabake kraljice Viktorije. U tipičnom stilu odbila je dizati buku rekavši da ta titula "nije ona kojoj sam ikada težila".

Nepunih godinu dana kasnije, u travnju 2016., proslavila je 90. rođendan.

2017

Nastavila je sa svojim javnim dužnostima, često sama nakon umirovljenja vojvode od Edinburgha 2017.

Obitelj je bila pod stalnim pritiskom - uključujući automobilsku nesreću njezina supruga, loše procijenjeno prijateljstvo vojvode od Yorka s osuđenim američkim biznismenom Jeffreyjem Epsteinom i sve veće razočaranje princa Harryja životom u kraljevskoj obitelji.

Bili su to uznemirujući trenuci, kojima je predsjedavala monarhkinja koja je pokazala da još uvijek ima čvrstu kontrolu. Tu je i smrt princa Philipa u travnju 2021., u jeku pandemije koronavirusa, i njezin platinasti jubilej godinu dana kasnije.

Iako monarhija možda nije bila toliko jaka na kraju kraljičine vladavine kao što je bila na početku, ona je bila odlučna da nastavi zauzimati mjesto ljubavi i poštovanja u srcima Britanaca.

Povodom srebrnog jubileja podsjetila je na obećanje koje je dala prilikom posjeta Južnoj Africi prije 30 godina.

"Kada sam imao 21 godinu, zavjetovao sam svoj život služenju našem narodu i molio sam Božju pomoć da izvršim taj zavjet. Iako je taj zavjet dat u mojim salatarskim danima, kada sam bio zelen u sudu, ne žalim, ili povući, jednom riječju."

IZVOR: BBC

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori