Starost me je oslobodila okova u kojim sam bila prije zarobljena

starost je opet najljepši poklon koji dobijete
Kako stariš, postaješ opušteniji i iskreniji prema sebi. Manje vas brine šta drugi misle o vama.

Često zaplačem zbog izgubljenih prijatelja i ljubavi. Ali starost je opet najljepši poklon koji dobijete

“Neki dan me je jedno mlado stvorenje pitalo kako je to biti star. Bila sam pomalo zbunjena jer sebe ne smatram starom. Malo sam bolje razmislila o tom pitanju i došla do odgovora.

Starost je, zaključila sam, najljepši poklon. Danas sam, možda prvi put u životu, postala osoba kakva sam oduvijek željela biti. Ne, nije stvar u mom tijelu, naravno! Ponekad me ovo tijelo čini očajnom - bore, podočnjaci, mrlje na koži, viseća koža. 

Često me šokira starica koja sam postala ali trudim se da ne brinem mnogo. Milion puta sam poželjela da budem neko drugi, a sada ne bih pristala da mijenjam svoj predivan život, navike i porodicu za mlađu dob i zategnutu kožu.

Kako starim, postajem ljubaznija i manje kritična prema sebi. Postala sam svoj prijatelj. Ne zamjeram sebi što jedem previše slatkiša, što sam kupila nešto što mi ne treba.

Imam pravo da se prejedam i da ne čistim za sobom. Gledala sam kako moji dragi prijatelji odlaze i shvatila da ne dobiju taj poklon života - priliku da dožive duboku starost. 
Koga briga ako čitam do četiri ujutro i spavam do podneva? Plešem svaki dan, slušajući divne melodije pedesetih, i ako ponekad poželim zaplakati zbog ljubavi koja je preminula, zaplačem bez ustručavanja.

Šetaću plažom u kupaćem kostimu koji jedva drži moje debelo tijelo. Ponekad sam zaboravna, istina je.

Međutim, nije sve u životu vrijedno pamćenja - ali pamtiću ono važno. To što se sad osjećam dobro ne znači da me je život mazio., Moje srce je slomljeno više puta tokom godina.

Gledala sam svoju najveću ljubav kako odlazi sa ovog svijeta, gledala kako mi djeca pate, izgubila sam previše dragih ljudi i ljubimaca... 
Srce mi je bilo slomljeno milion puta. Ali slomljena srca izvor su naše snage, našeg razumijevanja, našeg saosjećanja. Srce koje nikada nije slomljeno nikada neće spoznati radost nesavršenosti. Sudbina me je blagoslovila, omogućila mi tu čast da poživim do sijede kose. 
Kako stariš, postaješ opušteniji i iskreniji prema sebi. Manje vas brine šta drugi misle o vama. Manje sumnjate u sebe. Dakle, kao odgovor na ono zanimljivo pitanje, mogu reći:

Volim biti stara. Starost me je oslobodila okova u kojim sam bila prije zarobljena. Sviđa mi se osoba koja sam postala. Neću živjeti vječno, ali sve dok sam ovdje, neću gubiti vrijeme brinući se o tome šta se moglo dogoditi. To je - što je. Radiću što mi se radi i ješću slatkiše svaki treći dan."

Maja Kečan 5/07/2021 | pult24.info

Pročitaj više: 6 rečenica koje pokazuju da vas partner više ne voli

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)