Šta se zaista dogodilo sa Facebookom, WhatsAppom i Instagramom?

U ponedjeljak je došlo do prekida rada najpopularnijih društvenih platformi. Ekipa iz Facebook-a se izvinila za pad platformi, koje nisu bile u funkciji više od 6 sati. Facebookom

U čemu je bio problem?

Facebook sistemi prestali su slati signale sa širim internetom. Kao da je „neko odjednom izvukao kablove iz svojih podatkovnih centara i isključio ih s interneta“, objasnila je kompanija za web infrastrukturu Cloudflare.

Facebook objašnjenje bilo je malo više tehničko.

Rečeno je da su „promjene konfiguracije na okosnicama usmjerivača, koje koordiniraju mrežni promet između naših centara podataka, uzrokovale probleme koje su prekinuli ovu komunikaciju.“

Zašto ljudi nisu mogli pristupiti Facebooku?

Velike kompanije poput Facebooka imaju svoje veće mreže. Kada želite posjetiti Facebook (ili Instagram i WhatsApp), back-end sistem koji omogućava računarima da se povežu sa njihovom mrežom koristi Border Geteway Protocol (BGP) – neku vrstu poštanske usluge za internet.

U ponedjeljak je Facebook iznenada prestao pružati informacije koje su sistemu potrebne za funkcionisanje. To je značilo da niti jedan računar nema načina da se poveže sa Facebookom ili njegovim drugim web mjestima.

Kakvi su rezultati prekida rada?

Neuspjeh takvih ključnih igrača na Internetu imao je udarni rezultat na pojedince i preduzeća širom svijeta. Prijavljeno je oko 10,6 miliona problema – što je naveći broj ikada zabilježen.

Za mnoge gubitak pristupa Facebookovim uslugama bio je samo neugodnost. Međutim, za mala poduzeća u svijetu u razvoju, bez drugih pouzdanih načina komunikacije s kupcima, to je mogao biti ozbiljan problem.

Koliko novca je izgubio Facebook?

Prekid rada značio je da se oglasi nisu prikazivali više od šest sati na platformama. Prema nekima, nestanak je mogao izbrisati čak 6 milijardi dolara iz ličnog bogatstva gospodina Zuckerberga, pri čemu su njegove dionice pale za gotovo 5%.

Drugi procjenjuju da bi gubital prihoda kompanije mogao iznositi više od 60 miliona dolara. Ovo je bio i direktan udarac za reputaciju Facebooka. Mnogi sada dovode u pitanje njegove tehničke sposobnosti.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)