Šta se dogodi u TIJELU nakon vožnje bicikla sat vremena DNEVNO?

Šta se dogodi u TIJELU ako vozite biciklo sat vremena DNEVNO?
Foto: Andrea Piacquadio, Pexels

Vožnja bicikla jedan je on najpopularnijih oblika rekreacije, a u životima sve više ljudi postaje i glavno prevozno sredstvo.

Biciklizam za naš organizam ima brojne prednosti. Pored primarnih benefita, vožnja će nam poboljšati mentalno zdravlje, izgraditi mišiće, smanjiti rizik od srčanih bolesti i raka, pozitivno uticati na mozak, te osigurati bolji san! Sve to dok uživate u prirodi. Zvuči nevjerovatno. Međutim ono što izdvaja vožnju bicikla i postavlja na tron fitness rekreacija svakako jeste moć gubitka kilograma i pomoć pri mršavljenju.

Biciklizam je izvrsna vježba za mršavljenje jer je relativno lako sagorjeti puno kalorija. Nećete se osjećate kao da umarate svoje tijelo. Kad ste na biciklu, svjesniji ste promjene okoline oko sebe i osjećaja slobode koji imate dok vozite.

U takvoj situaciji manje ste fokusirani na sagorijevanje kalorija, umor i znojenje. Broj potrošenih kalorija raste bez da se na njih previše fokusirate. Jednostavno rečeno, vožnja bicikla stvara osjećaj blagostanja kakvog nema kod većine oblika vježbanja.

U ovom tekstu pozabavit ćemo se koristima bicikliranja sat vremena dnevno.

Sat vremena vožnje dnevno izvrstan je način za poticanje gubitka kilograma. Osoba od 80 kilograma će tokom jednog sata vožnje bicikla umjerenim intenzitetom uspjeti da sagori oko 650 kalorija. Ako vozite šest dana u sedmici godinu dana, riješit ćete se 202.800 kalorija. Nije loše, zar ne?

Međutim, nisu to sve prednosti jednosatne vožnje bicikla.

Bicikliste su analizirali i naučnici koji su otkrili da vožnja biciklom popravlja raspoloženje. Kada je osoba sretnija i smirenija, mnogo je manja šansa da će osjetiti potrebu za prejedanjem. Neće tražiti čokoladicu kada osjeća stres, jer će joj prirodni osjećaj blagostanja omogućiti da se nosi sa životnim izazovima bez potrebe za prejedanjem.

Sat vremena vožnje dnevno pomoći će i u izgradnji mišića, a povećanje mišićne mase stvara vitkiji oblik tijela. Osim toga, mišići sagorijevaju više kalorija nego masnoće, čak i kad sjedite. To znači da će i nakon tih sat vremena vožnje bicikla vaše tijelo sagorjeti više kalorija nego bi inače.

Još jedna prednost jeste ta što se radi o rutini koju je lako uklopiti u svakodnevnicu. Ne morate odlaziti u teretanu, čekati na opremu… Možete voziti bicikl kad god vam to odgovara, a može vam biti i prevozno sredstvo.

Sat vremena dnevno na biciklu bit će dovoljno i da se vaš imunološki sistem poboljša i da se bolje bori s infekcijama.

Pročitajte više: Pandemija doprinijela popularnosti vožnje biciklom u BiH

Pratite nas na našim stranicama na

Odgovori

Vezane vijesti

Vezane vijesti