Šta će se desiti ako ne jedete čokoladu mjesec dana?

Zdravlje

Čokolada i zdravlje
Izvor: Pixabay

Iako je čokolada ukusna, neke njezine varijacije mogu imati negativne učinke na naše zdravlje.

Odricanje konzumiranja čokolade na mjesec dana može zvučati kao zahtjevan zadatak, ali ima mnogo pozitivnih efekata.

Naime, promjene raspoloženja više neće biti toliko učestale.

"Kada eliminišete šećer iz svoje prehrane, oslobađate se jednog od glavnih uzroka promjena raspoloženja i razdražljivosti", rekao je nutricionista Jay Cowin za magazin Eat This, Not That.

Često se dešava da kompanije ne navedu tačno količinu šećera koja se nalazi u njihovim proizvodima. Iz tog razloga je teško pratiti koliko šećera konzumirate svakog dana.

S obzirom na to čokoladu gotovo svi redovno konzumiraju i da je ona najčešći uzrok debljanja, ukoliko napravite pauzu od mjesec dana, bit ćete u formi i poboljšati cjelokupno zdravlje.

Kada je riječ o žgaravici, najčešće pomislimo kako je uzrokuju pržena hrana, alkohol i slično. Jeste li znali da je čokolada također jedan od krivaca za ovaj problem? Jedenje čokolada pogoršava simptome žgaravice, tj. refluksa kiseline.

"Što je čokolada slađa, to je opasnija za želudac", dodao je Cowin.

Oni koji navečer jedu čokoladu uglavnom imaju problema sa snom jer čokolada sadrži kofein koji razbuđuje. Kofein nije rizičan ukoliko ga konzumirate u toku dana, ali ako ga unosite u organizam u kasne sate, vaš san će biti poremećen.

Pročitajte više: Vještački zaslađivači opasniji i od šećera

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori