Nevjerojatno ukusan: Kako napraviti mekani somun?

Somun, također lepina ili lepinja, je vrsta peciva od bijelog brašna okruglog oblika, radijusa oko 20 cm i debljine oko 1 cm.

somun
Možete ga kombinirati s vrhnjem, maslom, sirom ili koristiti kao wrap za omiljene nadjeve

Somun se pravi brzo i lako, a okus oduševljava. Možete ga kombinirati s vrhnjem, maslom, sirom ili koristiti kao wrap za omiljene nadjeve. Obožavat će ih cijela porodica!

Somun, također lepina ili lepinja, je vrsta peciva od bijelog brašna okruglog oblika, radijusa oko 20 cm i debljine oko 1 cm.

Kako napraviti mekani somun?

Sastojci:

  • 7 šalica/900 grama brašna
  • 1,5 šoljice/300 ml toplog mlijeka
  • 1,5 šoljice/300 ml tople vode
  • 1,5 kašikice/20 grama soli
  • 1 pakiranje/20 grama svježeg kvasca ili 1 kašika/10 grama suhog kvasca
  • maslinovo ulje i peršun za preljev

Priprema:

Brašno stavite u posudu, dodajte sol, a potom i svježi kvasac te ga dobro razmrvite.

Dolijte mlijeko i vodu, zamijesite mekano tijesto, poklopite i ostavite da naraste.

Kada je tijesto naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu, oblikujte i razdijelite na 8 dijelova.

Oblikujte kugle, a zatim i razvaljajte u oblik tortilje.

Pecite svaku u tavi s jedne i druge strane dok se ne napuše i ne dobije zlatnu boju.

Kad je pečen premažite maslinovim uljem s peršunom.

Možete ga koristiti ga kao wrap za omiljene nadjeve.

Prijatno!

Više recepata pronađite: Miris Kuhinje

Ne propustite recept: TURSKE PIDE: Bolje od klasične klasičnu pizze! (RECEPT)

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori