Somun se pravi brzo i lako, a okus oduševljava. Možete ga kombinirati s vrhnjem, maslom, sirom ili koristiti kao wrap za omiljene nadjeve. Obožavat će ih cijela porodica!
Somun, također lepina ili lepinja, je vrsta peciva od bijelog brašna okruglog oblika, radijusa oko 20 cm i debljine oko 1 cm.
Kako napraviti mekani somun?
Sastojci:
- 7 šalica/900 grama brašna
- 1,5 šoljice/300 ml toplog mlijeka
- 1,5 šoljice/300 ml tople vode
- 1,5 kašikice/20 grama soli
- 1 pakiranje/20 grama svježeg kvasca ili 1 kašika/10 grama suhog kvasca
- maslinovo ulje i peršun za preljev
Priprema:
Brašno stavite u posudu, dodajte sol, a potom i svježi kvasac te ga dobro razmrvite.
Dolijte mlijeko i vodu, zamijesite mekano tijesto, poklopite i ostavite da naraste.
Kada je tijesto naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu, oblikujte i razdijelite na 8 dijelova.
Oblikujte kugle, a zatim i razvaljajte u oblik tortilje.
Pecite svaku u tavi s jedne i druge strane dok se ne napuše i ne dobije zlatnu boju.
Kad je pečen premažite maslinovim uljem s peršunom.
Možete ga koristiti ga kao wrap za omiljene nadjeve.
Prijatno!
Više recepata pronađite: Miris Kuhinje
Ne propustite recept: TURSKE PIDE: Bolje od klasične klasičnu pizze! (RECEPT)