Rat u Ukrajini: Jezivi dokazi ukazuju na ratne zločine na putu izvan Kijeva

Snimci i fotografije

Snimak ruskih trupa kako pucaju na čovjeka s podignutim rukama na autoputu ispred Kijeva početkom marta podijeljen je širom svijeta. Sada su Rusi potisnuti iz tog područja, a BBC-jev Jeremy Bowen je trebao vidjeti mračne posljedice njihove kratkotrajne okupacije.

Ovaj izvještaj sadrži materijal koji će neki gledaoci smatrati uznemirujućim

Izbrojali smo 13 tijela na košmarnom dijelu puta dugom ne više od 200 metara, između Mria i Myla, sela čija se ukrajinska imena prevode kao San i Dušo.

Potvrđeno je da su dvojica poginulih ukrajinski civili koje su ubili Rusi. Ostali još nisu identifikovani - leže tamo gde su ubijeni - ali samo dvojica nose prepoznatljive ukrajinske vojne uniforme.

Naš BBC tim je uspeo da dođe do tog područja, na glavnom autoputu E-40 dok se približava Kijevu, jer su ukrajinske snage zauzele sektor samo 10 sati ranije.

Tragovi bitke i teškog granatiranja bili su posvuda. Benzinske pumpe i hotel koji je bio poznat po banji i restoranu bili su u ruševinama. Rupe od granata i krateri iscrtali su oba kolovoza.

Ukrajinske trupe koje mijenjaju volan u ruševinama garaže pored puta rekle su da su Rusi bili udaljeni oko 4 km (2,5 milje) i da su povukli svoje preostale ljude i oklop nakon teške borbe, koja je trajala nekoliko dana, u ranim jutarnjim satima.

Upozorenje: uznemirujući video snimak

Iza sebe u srcu pustoši ostala su mrtva tijela i mnoštvo pitanja i zabrinutosti o tome ko su i kako su umrli.

Neki odgovori već postoje za par koji su Rusi ubili i ostavili da se raspadnu 7. marta. Njihov zahrđali, gelerima izrešetani automobil leži na putu pored jedne od benzinskih pumpi, pretvoren u granatu. Pored nje su spaljeni i iskrivljeni ostaci tijela koje je skoro prepoznatljivo kao posmrtni ostaci čovjeka. Vjenčani prsten je još uvijek na prstu leša. Ispruženo unutar trupa njihovog automobila je ono što je ostalo od spaljenog tijela žene, usta otvorena u nečemu što izgleda kao vrisak.

Njihovu smrt snimila je ukrajinska bespilotna letjelica 7. marta, kojom upravlja jedinica Teritorijalne odbrane Bugatti. Jedinica je objavila video, koji su ponovo objavile novinske organizacije širom svijeta. Izazvao je bijes jer je prikazao hladnokrvno ubistvo čovjeka koji je podigao ruke da pokaže da je bezopasan, klasičnim gestom predaje.

Tijela su, kako je BBC otkrio u istrazi ovog mjeseca, Maksima Jovenka i njegove supruge Ksjene. Oni su bili dio konvoja od 10 civilnih vozila koji su pokušavali pobjeći Rusima i doći do Kijeva.

Bračni par su bili civili

Ksjena i Maksim Iovenko su bili civili i trebali su biti zaštićeni

Dok su se vozili niz cestu, ugledali su ruski tenk na položaju, ukopan u ivicu trave. Snimak drona pokazuje da je jasno označen slovom V, jednim od identifikatora koje koriste ruske oružane snage. Ostali automobili su brzo okretali i udaljavali se velikom brzinom. Ali Maksimov auto je stao, najvjerovatnije zato što je udaren.

Čim se auto zaustavio, Maksim je iskočio i podigao ruke. Za nekoliko sekundi ubijen je iz vatrenog oružja. Žena mu je ubijena u autu. U autu su bili i njihov šestogodišnji sin i ostarjela majka jednog od Maksimovih prijatelja. Obojica su preživjela i na kraju su ih ruski vojnici pustili.

Zatečeni su kako se vraćaju niz cestu, a žena je porodici rekla da je Maksim vikao da je dijete bilo u autu kada je ubijen. Obojica preživjelih, prema jedinici dronova Bugatti, sada su bezbedni, ali duboko traumatizovani.

Upozorenje: slike ispred

Auto je sada izgoreo, ali nije bio u plamenu nakon napada. Jedna hipoteza mora biti da su tijela i automobil zapalili Rusi kako bi uništili dokaze onoga što su učinili. Jedinica Bugatti dostavila je svoj snimak drona ukrajinskim vlastima i Metropolitan policiji u Londonu.

Još zapaljenih automobila i mrtvih leševa niza se cestu u narednih nekoliko stotina metara. Nije se pojavio nijedan video koji bi pokazao šta se dogodilo. Vjerodostojna radna pretpostavka za bilo kakvu istragu mora biti da su ostale mrtve ljude ubili posada tenka ili drugi ruski vojnici.

Neki od dokaza koje je BBC prikupio previše su uznemirujući da bi ih prikazali u potpunosti. Ovdje je mrtav čovjek prekriven automobilskim gumama

Učinjeni su pokušaji da se unište ostala tijela. Neki su ostavljeni da trunu tamo gdje su ubijeni. Ali drugi leševi su nagomilani i okruženi gumama. Ugorela odjeća ukazuje na pokušaje podmetanja vatre oko njih. Gume su zapaljive i moraju biti postavljene kao ubrzivač.

Položaj na kojem je ukopan tenk ima jasan luk vatre preko područja gdje leže 13 tijela. Tenk je nestao, ali je njegova posada ostavila krhotine, uključujući terenske obroke ruske vojske. U šumi u blizini nalazi se još najmanje jedan tenk, koji je izgorio nakon što je pogođen protutenkovskom raketom.

Opljačkane prodavnice

Ukrajinski vojnik je izvadio novčanik koji je pronašao u tenku. Ispraznio je ruske lične isprave, novčanice u ruskoj valuti, rublje i sitniš u bjeloruskim bakarima. Najveći napad na sjeverozapad Kijeva došao je od osvajača koji su prešli granicu iz Bjelorusije, saveznice Moskve.

U blizini srušenog rezervoara nalaze se ostaci haotičnog logora, sa zemunicama, stolicama i dugačkim stolom zatrpanim ostacima hrane i pića. Svi su okruženi velikim hrpama smeća, pokvarenom hranom i praznim flašama alkohola. Ukrajinski vojnici su rekli da su prodavnice na benzinskim pumpama opljačkane.

Pored stola je veliki par rezača za vijke. Gomile nezakopanog smeća razbacane u prednjem položaju obično su znak nedisciplinovanosti vojnika.

Odlučili smo da se vozimo dva ili tri kilometra dalje niz cestu, nakon što su ukrajinski vojnici rekli da je uništeno još ruskog oklopa.

Uništeni tenk

U malom selu razbijeni su i spaljeni ruski tenk i dva oklopna transportera. Neki dio olupine se još dimio. Snaga oružja koje je uništilo tenk odnijelo je njegovu kupolu i glavni top, koji su ležali naopačke i napola zatrpani u krateru udaljenom oko 15 metara.

U borovoj šumi sa obe strane puta ukrajinski vojnici su lopatama kopali rovove i lisičje rupe. Drugi su patrolirali. Bilo je prerano reći da li su Rusi otišli zauvijek ili će se vratiti.

Ono što je jasno je da su ruske snage, pod stalnim pritiskom ukrajinskih vojnika, bile prisiljene da ustupe stratešku teritoriju oko Kijeva. Svaki put kada se vrate, ukrajinski glavni grad i njeni ljudi postaju malo sigurniji.