Slovačka traži pomoć medicinskog osoblja iz inostranstva jer se epidemija COVID-19 otima kontroli

Illustration of Slovakia flag
Izvor: Freepik

PRAG, 17. februara - Slovačka će zatražiti od ostalih zemalja članica Evropske unije medicinsko osoblje koje će pomoći u porastu broja slučajeva COVID-19, saopćilo je u srijedu Ministarstvo zdravlja.

Molba je prva u zemlji, nakon što prethodni plan da se izvrši veliko testiranje praćeno ciljanim mjerama u najteže pogođenim regijama nije ukrotio epidemiju.

Infekcije koronavirusom u Slovačkoj su u porastu, a svakodnevno se u prosjeku prijavljuje gotovo 2.000 novih slučajeva. Iako je zemlja imala ukupno manje od 6.100 smrtnih slučajeva, na osnovu najnovijeg 7-dnevnog kliznog prosjeka.

Slovačka je na prvom mjestu po smrtnim slučajevima na milion stanovnika.

Premijer Slovačke, Igor Matović, govorio je na konferenciji za novinare tokom 30. godišnjice Višegradske grupe 17. februara 2021. u Krakovu u Poljskoj. Šefovi država Poljske, Mađarske, Slovačke, Češke i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel sastali su se povodom 30. godišnjice Višegradske grupe.

Bratislava traži najmanje 10 doktora i 25 medicinskih sestara najmanje jedan mesec, reklo je ministarstvo, stavljajući je uz Portugal, koji je u januaru zatražio pomoć medicinskog osoblja od Njemačke.

"Nove varijante uzrokovale su porast broja pacijenata i veću potražnju za osobljem. Zahtjev je namijenjen uglavnom jedinicama intenzivne njege i odjelima za anesteziologiju i intenzivnu medicinu", navodi ministarstvo u e-poruci.

Varijanta britanskog koronavirusa, zaraznija od ranije dominantne verzije, preuzela je kao glavni uzrok novih slučajeva COVID-19 u Slovačkoj, izjavio je premijer Igor Matović 5. februara.

Od srijede ujutro bilo je hospitalizirano 3.632 pacijenta, uključujući 608 u teškom stanju, smještenih na odjelima intenzivne njege ili njege sa zavisnošću.

U potrazi za drugim opcijama za borbu protiv pandemije, Slovačka bi mogla kupiti cjepivo Sputnik V ruske proizvodnje, iako ga još nije registrirala Europska agencija za lijekove (EMA).

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)