Skandalozno: Roterdamski most se demontira, Jeff Bezos ne može da prođe gigantskom jahtom

Roterdamski most
Foto: nu.nl

Koningshavenbrug, ili 'De Hef', u Roterdamu mora biti demontiran, jer u suprotnom nova jahta Jeffa Bezosa ne može ploviti ispod nje. Opština Roterdam time krši obećanje da most više nikada neće biti demontiran.

Bezos, bivši izvršni direktor Amazona i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, dao je izgraditi mega jahtu u kompaniji za izgradnju jahti Oceanco u Alblasserdamu. Navodi se da će brod koštati 430 miliona eura.

Sada postoji problem: Koningshavenbrug ima slobodnu visinu od 40 metara i stoga jahta ne može ploviti ispod njega. Zbog toga je brodograditelj zatražio od opštine Roterdam da demontira most.

Srednji dio mosta mora izaći. Oceanco i Bezos će nadoknaditi troškove, prenosi Rijnmond. Opština će odlučiti u ljeto ove godine kada će se renovirati, kaže portparol Stadsontwikkeling Rotterdam.

'To je incident'

Nakon renoviranja 2017. godine, opština Roterdam obećala je da most više nikada neće biti rastavljen, ali sada su planovi za demontažu ponovo spremni.

"To obećanje nije bilo čvrsto, to je incident", kaže portparol. Prema riječima voditelja projekta Marcela Walravensa, ideja da se jahta završi iza 'De Hefa' je vrlo nepraktična. Osim toga, to je važan projekat u ekonomiji i zapošljavanju.

'De Hef' je ikona Roterdama

'De Hef' je dizajnirao Pieter Joosting (1867-1942). Most je poznat po rekordnom zaronu koji je Lu Vlasblom uzeo sa mosta 1933. godine. Dve nedelje kasnije, Jan Tabberni je želio da obori taj rekord, ali je poginuo tokom svog skoka.

Nakon što je most izgubio funkciju željezničke veze, 'De Hef' je postao nacionalni spomenik. To znači da se most ne može tek tako modificirati. Neki vide privremeno uklanjanje središnjeg dijela kao promjenu i to dovodi do protesta. Dozvola za renoviranje je već podnijeta. (Izcor: nu.nl)

Pročitajte više: Holandija: U luci Rotterdam zaplijenjene tri tone kokaina

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori