Tradicionalno bosansko jelo uz koje se dobro kombinuju svi slani prilozi. Zahvaljujući vrhunskoj kombinaciji sastojaka, ovo jelo je jedno od omiljenih tradicionalnih jela za vrijeme mjeseca Ramazana. Sam način pripreme i osnovni sastojci su ono nešto što daje posebnu draž ovom jelu.
Sitni ćevap:
- 60 dkg junećeg mesa,
- 20 dkg masnoće,
- 2 dkg soli
- nekoliko zrna bibera
- malo aleve paprike,
- 12 dkg crvenog luka
- česne bijelog luka
- peršun i celer
- ukuhani paradajz
Meso se izreže na kockice. Isjecka se crveni i bijeli luk, te peršun i celer, posoli, doda biber u zrnu. To sve skupa s mesom se
stavi na masnoću i dinsta sve dotle dok ne uvrije voda koju pusti meso i povrće pri dinstanju. Zatim se nastavlja
kuhanje tihoj vatri i dodaje se malo ukuhanog paradajza i aleve paprike. Kada je meso mekano, zaliti vodom da prokuha.
Prilikom serviranja kutlačom se odgurne suvišna masnoća i ćevab servira u vlasitom saftu.
Sitni ćevap obično se služi uz rižu, ali može i uz neke druge priloge.
Pročitaj više: Za ljubitelje jela od tikve: Kremasta pasta
Pročitaj više recepata: Miris Kuhinje