Shiffrin se vratila na skijaški vrh

Daleko od svojih mistifikujućih borbi na Olimpijskim igrama, Mikaela Shiffrin se u četvrtak vratila na vrh alpskog skijanja.

Sezona koja je riskirala da bude definirana nula medalja sa šest događaja u Kini umjesto toga završila je trijumfom na francuskim Alpima.

Shiffrin je u četvrtak osvojila ukupnu titulu Svjetskog kupa, najpoželjniju nagradu u ovom sportu, uz izuzetne utrke u brzinskim disciplinama uzastopnim danima u finalu sezone koji traje sedmicu.

Očekivani duel ove sedmice sa braniocem ukupnog naslova Petrom Vlhovom riješen je s dvije preostale utrke ovog vikenda u njihovom omiljenom slalomu i veleslalomu.

"Bilo je to nekih visokih trenutaka ove sezone, a bilo je i zaista teških trenutaka", rekla je Shiffrin. "Završiti na visokom nivou (i) pronaći neke zaista lijepe trenutke na posljednjim trkama, to je zaista važno i vrlo posebno."

Četvrti gigantski trofej kristalnog globusa u njenoj karijeri, i prvi od 2019. godine, podiže 27-godišnju Shiffrin na nivo bivše saigračice Lindsey Vonn u istoriji Svjetskog kupa.

Shiffrin

Samo šest ukupnih titula Annemarie Moser-Pröll, austrijske velikane koja je dominirala nizbrdo 1970-ih, stoji iznad dvije Amerikanke.

Bila je to iznenađujuća pobjeda u spustu u srijedu koja je podstakla Shiffrin do titule. Ona je to potkrijepila pametno ocijenjenim drugim mjestom u četvrtak u super-G i povukla se od Vlhove, koja nije uspjela postići bodove ni u jednoj utrci.

Odjednom se njene olimpijske borbe prije samo mjesec dana čine kao daleka prošlost.

„Samo ove sedmice, upravo sada, zaista uživam u skijanju,“ rekla je Shiffrin, iako je priznala i više sumnje u sebe prije nego što je došla u susjedni Courchevel i Méribel.

Nastavila je uzlaznu sezonu u kojoj je pet pobjeda i 14 podijuma u samo 24 takmičenja na Svjetskom kupu učinilo njenu nedosljednu Olimpijadu tako izvanrednom.

To je također uključivalo prinudni prekid zbog infekcije COVID-19 u decembru i još uvijek se miri sa smrću njenog oca u nesreći u porodičnoj kući u Koloradu prije dvije godine.

"Samo u ovoj prošloj sedmici bili su neki veoma loši trenuci (razmišljanja) da bih jednostavno trebala ići kući jer mislim da zaista nemam šanse", rekla je Shiffrin u četvrtak. “I negdje smo sada ovdje.”

„Mi“ smo se lako mogli pozvati na njeno partnerstvo sa dečkom Aleksanderom Aamodtom Kildeom, Norvežaninom koji je takođe proslavio uspeh ove nedelje.

Kilde je u četvrtak zauzeo četvrto mjesto u superveleslalomu za muškarce, ali je ta titula u disciplini već bila zaključana, a dodao je i kristalni trofej u spustu u srijedu.

Trkajući se sat vremena iza žena, Kilde je bio na startu dalje uz planinu u trenutku pobjede svoje djevojke. Umjesto toga, druga Norvežanka, Ragnhild Mowinckel koja je upravo pobijedila u super-G utrci, prva je podijelila slavljenički zagrljaj sa Shiffrin.

Kilde i Shiffrin

U muškoj trci pobijedio je Vincent Kriechmayr, što je doprinijelo njegovom uspjehu u spustu u srijedu na stazi Eclipse u Courchevelu.

Kriechmayr, koji je osvojio zlatne medalje u oba brzinska takmičenja na Svjetskom prvenstvu 2021., trebao bi braniti te titule na istoj stazi sljedećeg februara kada će Courchevel biti domaćin muških trka na Svjetskom prvenstvu 2023. Ženske utrke na tim svjetovima bit će u obližnjem Meribelu, gdje bi titulu u alpskoj kombinaciji trebala braniti Shiffrin nakon obrade "jedne od najkonfuznijih sezona koje sam ikada imao".

Pročitajte više: Aleksander Aamodt Kilde osvajač Malog kristalnog Globusa

Pratite nas na Facebook akter.ba - Shiffrin se vratila na skijaški vrh

Shiffrin se vratila na skijaški vrh

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori