Shakira i Claudia Schiffer među poznatim ličnostima navedenim u Pandora Papirima

Shakira, Claudia Schiffer
Edward Berthelot/Getty Images;/John Parra/Getty Images

Pjevačica Shakira i supermodel Claudia Schiffer među domaćinima su uglednih ličnosti čiji su finansijski poslovi ispitani u javnosti o Pandora dokumentima.


Dokumenti, do kojih je došao Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), predstavljaju zbirku od 12 miliona dokumenata od 14 kompanija za finansijske usluge koji detaljno opisuju kako je nekoliko pojedinaca koristilo račune u inostranstvu za prikupljanje bogatstva i obavljanje transakcija.

Pandora Dokumenti, rezultat 18-mjesečne istrage, otkrio je finansijsko poslovanje 35 sadašnjih i bivših svjetskih lidera i više od 330 političara i javnih zvaničnika, kao i "globalnu grupu bjegunaca, prevaranata i ubica", prema izvještaju ICIJ -a.

U novinama, koje su proučavali novinari iz više od 100 vijesti, navodi se da je Shakira plasirala imovinu u offshore entitete na Britanskim Djevičanskim ostrvima.

Međutim, advokat Shakire - puno ime Shakira Isabel Mebarak Ripoll - izjavio je da je kolumbijska pjevačica prijavila svoje kompanije koje ne pružaju poreske olakšice, navodi ICIJ.

Slično, predstavnici njemačke modne zvijezde Schiffer odgovorili su na izvještaj rekavši da zvijezda plaća porez u Velikoj Britaniji, gdje ima sjedište, po ICIJ -u.

Newsweek je kontaktirao predstavnike Shakire i Schiffera radi komentara.

Na popisu se nalazi i jordanski kralj Abdullah II, koji je optužen za tajnu izgradnju tajnog carstva od 100 miliona dolara vrijednog vlasništva između SAD -a i Velike Britanije. Jordanski kralj rekao je u odgovoru na izvještaj da nema nepravilnosti u njegovom posjedovanju nekretnina putem offshore kompanija, prenosi The Guardian .

Getty Image

S dosijeima koji pokrivaju finansijske aktivnosti javnih ličnosti u više od 91 zemlje i teritorije, u novinama su imenovani bliski saradnici ruskog predsjednika Vladimira Putina i više od 130 milijardera iz Rusije, Turske i SAD -a, između ostalih nacija.

Među svjetskim liderima koji su navedeni u novinama su predsjednici Ekvadora, Kenije i Ukrajine, premijer Češke i bivši premijer Velike Britanije Tony Blair.

Pandora Dokumenti najnoviji su naslovi o Shakirinim finansijskim poslovima, nakon što je u julu otkriveno da je sudija u Španiji preporučio da joj se sudi zbog utaje poreza u zemlji.

Shakira je optužena da je izbjegla plaćanje poreza u iznosu od 14,5 miliona eura (oko 16,4 miliona dolara). Tužioci su je optužili da nije platila porez između 2012. i 2014. godine, uprkos tome što ima poresko prebivalište u Španiji.

"Shakira Isabel Mebarak Ripoll prestala je plaćati porez u Španiji tokom 2012., 2013. i 2014. godine, iako je to imala dužnost jer je njeno porezno prebivalište bilo ovdje", citirao je El País sudiju Jesúsa Juberíasa u sudskim dokumentima.

Odgovarajući na optužbe, Shakira je izjavila da je živjela na Bahamima - gdje se ne plaća porez na dohodak - u godinama o kojima je riječ, te je posjećivala Španiju samo "sporadično".

Međutim, tužioci su naveli da je pjevačica boravila u Barceloni jer je bila u vezi sa fudbalskom zvijezdom Gerardom Piquéom, koji je nekoliko godina igrao za klub La Liga FC Barcelona.

U prethodnoj izjavi, predstavnici Shakire rekli su da je pjevačica "Kad god, gdje god" zarađivala većinu svog novca na međunarodnim turnejama i da nije provela više od šest mjeseci godišnje živeći u Španiji.

"Shakira je uvijek ispunjavala svoje porezne obaveze u svim zemljama u kojima je radila, uključujući i period između 2011. i 2014.", navodi se u saopćenju, prenosi The Daily Mail . "Ona je slijedila mišljenja i precizne preporuke svojih savjetnika, koji su vrhunski profesionalci iz jedne od najvećih kompanija na svijetu."

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pročitajte više: Da li će Shakira na optuženičku klupu jer je utajila veliku svotu poreza?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)