Šest jednostavnih izvora proteina

Zdravlje

Evo šest namirnica koje vjerovatno ne jedete dovoljno često, a vrlo je lako i jednostavno uvrstiti ih u svoju uravnoteženu prehranu. Razmislite o tome da ovu energizirajuću hranu s puno proteina dopišete na sljedeću listu za kupovinu!

Leća
Porcija od jedne šoljice leće pruža otprilike 18 grama proteina, zajedno sa 16 grama vlakana (preko 60 posto preporučene dnevne količine) uz mnoštvo vitamina, minerala i antioksidanata. Za brzu pripremu obroka, prelijte punu šaku lisnatog povrća preljevom od balzamičnog octa, mljevene kamene gorušice i začina talijanskog bilja. Preliti lećom, četvrtinom avokada i s nekoliko kašika sjemenki bundeve.

Tvrdo kuhana jaja
Jedno cijelo jaje sadrži oko šest grama proteina. Osim toga, novija istraživanja pokazuju da holesterol iz jaja (koji se u potpunosti nalazi u žumancu) ima malo ili nimalo negativnog utjecaja na holesterol u krvi. Zapravo je jedno istraživanje otkrilo da je kod zdravih odraslih osoba, konzumiranje do tri cijela jaja dnevno povećalo nivo “dobrog” HDL holesterola i snizilo nivo “lošeg” LDL holesterola.

Žumance sadrži i veći dio hranjivih sastojaka jajeta: skoro sav holin, vitamin D, kalcijum, željezo, cink, vitamin B12, antioksidanse i omega-3 masne kiseline.
Dodajte tvrdo kuhana jaja u salate i povećajte količinu proteina. Također, možete nasjeckati nekoliko jaja te ih preliti špinatom, paradajzom, crvenim lukom, celerom i paprikom i malom kuglicom kuhane, ohlađene kvinoje s pola pasiranog avokada.

Biljni protein u prahu
Evo još jedne hranjive namirnice koja se može pripremiti od jednostavnih, čistih sastojaka i koristiti na razne načine. Jedna kašika biljnog proteina u prahu sadrži najmanje 20 grama proteina, sa malo ugljikohidrata i masti. Osim što se može dodati u smoothieje, u zobene pahuljice ili zob, palačinke od banane, slane juhe i kašu od karfiola.

Grah
Ako ne posjedujete otvarač za konzerve, kao što to važi za mnoge milenijalce, na policama trgovine potražite grah koji se prodaje u kutijama. Jedna šoljica organskog vegetarijanskog graha sadrži otprilike 12 grama proteina i vlakana. Za brzi obrok poslužite grah sa smrznutom brokulom kuhanom na pari, prelivenom pestom bez mliječnih proizvoda ili kombinujte grah sa svježom vrtnom salatom pripremljenoj sa balzamičnim octom.

Grčki jogurt
Grčki jogurt može biti dobar izvor proteina. Ovisno o proizvođaču, jedno pojedinačno pakovanje sadrži 11 do 14 grama proteina. Sjajna stvar kod običnog grčkog jogurta je što možete uživati u njegovoj slatkoj ili slanoj verziji. U slatku verziju dodajte svježe voće, orašaste plodove ili sjemenke, kapljicu javorovog sirupa, prstohvat cimeta ili svježe naribani đumbir. Za slanu opciju, u grčki jogurt dodajte bijeli luk, svježi kopar, ocat od crvenog vina, morsku sol i crni biber, a zatim prelijte povrćem poput rezanog krastavca.

Pročitajte više: Znate li koliko su hurme zdrave? Evo zašto su hurme najzdravije voće na planeti…

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori