Savršeni Odermatt osvojio zlato u spustu za muškarce

Skijanje

Marco prvak
Švicarac Marco Odermatt osvojio je zlatnu medalju u spustu na Svjetskom prvenstvu koje se održava u Courchevalu.

Marco Odermatt (SUI), vodeći muški skijaš sezone, pružio je imperativnu izvedbu i osvojio svoju prvu medalju na Svjetskom prvenstvu – potisnuvši Aleksandera Aamodta Kildea (NOR), s kojim se borio sve vrijeme, na drugo mjesto.

Ovo je bio Odermattov prvi veliki trijumf u spustu: švicarska je zvijezda zabilježila sedam drugih mjesta u Svjetskom kupu u toj disciplini, često iza Norvežanina. Ali njegov tok i meki, kontrolirani zavoji, na ledenoj, sjenovitoj stazi prožetoj slijepim usponima i teško vidljivim neravninama, bili su blizu savršenstva.

Plakao je od suza radosnica kada je Kilde, favorit i njegov veliki prijatelj, stigao sa zaostatkom od +0,48 sekundi. Kilde je ove sezone pobijedio u pet od osam spustova Svjetskog kupa i bio je kao i inače nabrijan, ali njegovi lukovi nisu bili tako besprijekorni kao Odermattovi na ovoj podmukloj stazi.

Kilde sada ima dvije srebrne medalje na ovim prvenstvima, nakon što je bio bolji od Crawforda za +0,01 sekundu u super-G-u.

Kilde i Odermatt

Kanađanin Alexander je iznanđujuće zauzeo treće mjesto donijevši svojoj zemlji novu medalju nakon zlata u superveleslalomu kojeg je prije dva dana osvojio James Crawford, danas peti.

Cameron Alexander trece mjesto
Pobjednik Odermatt u stolici za slikanje
Staza

Svjetsko prvenstvo, spust (m)

1. Marco Odermatt (Švi) 1:47.05
2. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 1:47.53 +0.48
3. Cameron Alexander (Kan) 1:47.94 +0.89
4. Marco Schwarz (Aut) 1:47.98 +0.93

5. James Crawford (Kan) 1:48.06 +1.01…

Pročitajte i ovo: James Crawford za stotinku brži od Amodta Kildea

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori