Savršen dan za Švicarce jer pobjeda Odermatt-a dovodi do divljenja Adelbodena

Savršen dan za Švajcarce jer pobeda Odermatta dovodi do divljenja Adelbodena
Foto: screenshot

Adelboden je kultno mjesto za utrke veleslaloma. Uz more domaćih navijača u crvenom – preko 35.000 ih je žurilo u subotu – atmosfera dok skijaši bombarduju magičnu stazu Chuenisbargli slična je divljoj fudbalskoj utakmici.

Marco Odermatt (SUI), trenutno je blizu da postane savršen skijaš. Pobijedio je ovdje prošle godine, ostvarivši svoj san iz djetinjstva. Ova subota je, međutim, bila konačan spoj mjesta i sportiste, i možda Odermattova najveća pobjeda do sada.

Ubacio je prvu vožnju, ali je to bio samo aperitiv za drugu. Švajcarski majstor je u nekoliko navrata izgledao u nevolji dok je pomerao apsolutne granice, ali nekako nikada nije izgubio brzinu i držao dovoljno u rezervoaru da napadne strmu završnu deonicu.

Henrik Kristoffersen (NOR) je zaostao 0,73 sekunde na drugom mjestu, a Loic Meillard (SUI) treći (+1,66).

„Prosto je nevjerovatno, ludo, mogao bih zaista da uživam u trci danas“, rekao je Odermat. “Nakon prošle godine znao sam da mogu pobijediti u ovoj trci, a sada su tu te emocije.

„U startu sam znao da moram da guram zbog Henrika. Kao i uvijek, morao sam da napadnem trku. Bio sam stvarno dobar na vrhu, ali onda sam dva, tri, četiri puta bio stvarno na granici sa unutrašnjim skijama, i na ivici.

"Ali mislio sam 'Ne mogu sada da izađem, moram da se borim'. Ako ne rizikuješ, ne možeš da pobjediš."

Dok ga je držao zajedno, kotao je izbio. Adelbodenski partizani imaju svog heroja. Nakon što sam godinama gledao kako skijaši iz drugih nacija ovdje pobjeđuju – posebno Marcel Hirscher iz Austrije – neprikosnoveni kralj brda je sada Švicarac.

“Možete čuti, to je nevjerovatno”, rekao je Odermatt. “Ovo je jedna od najboljih trka koje sam ikada imao. Ovo je sigurno najbolje mjesto za proslavu pobjede.

"Atmosfera je jednostavno nevjerovatna. Uživajte u popodnevnim satima, nadam se da ste uživali u trci i da smo vam napravili dobar šou."


Kristoffersen je znao da bi zavičajnom heroju odgovarala vrlo brza staza. "Kada je tako ravno u drugoj vožnji, nemam šanse - previše je dobar na ovim ravnim stazama, a kada je u ovoj formi i leti sve je zaista lako", rekao je.

“Ne mogu ga uhvatiti kad je u ovakvoj formi. Rizikovao je mnogo. Ali ja sam jedini koji je negdje blizu njega, tako da je to dobro. Ja sam vrlo sretan."

Loic Meillard (SUI) upio je veselu atmosferu zajedno sa svojim saigračem. „Imati dva Švajcarca na podijumu u Adelbodenu je veoma posebno.

“Marcovo samopouzdanje je na vrhunskom nivou, a ja ga još gradim. Ali biti na istom podijumu, to pokazuje da smo na pravom putu.”

Odermattovoj pobjedi pomogla je činjenica da je Lucas Braathen (NOR), jedini čovjek koji ga je pobijedio u GS do sada ove sezone, ispao u prvoj vožnji. Uhvatio je ruku za kapiju koja je bila dodatno čvrsto zašrafljena na stazi kojoj je nedostajala uobičajena količina snijega.

“Bio sam nesretan u posljednje dvije trke,” rekao je Braaten. „U tako sam dobroj formi, želim da pretim u svakoj trci, a takve male greške se rijetko dešavaju. To je nepravedno, ali može se dogoditi kada ste na granici.”

Kako Mikaela Shiffrin (SAD) radi nešto izvanredno u ženskom sportu, statistika Odermatt-a je van ljestvice u muškoj igri.

Ovo mu je bila šesta pobjeda od 13 startova ove sezone, a četvrta u pet GS trka. On je samo dva puta u ovom terminu propustio podijum u trci.

Ovim rezultatom Odermatt je dobro napredovao u GS i ukupnom plasmanu. Sa 1046 bodova iz 13 trka, on u prosjeku postiže preko 80 bodova po trci.

Možda je još rano u sezoni, ali rekord Tine Maze, od 2414 poena u jednoj sezoni (koja uključuje 11 pobjeda), mogao bi doći na njegov radar.

Međutim, statistika nije bila poenta za publiku u ovom kutku Alpa. Sve se radilo o smelosti i bezobrazluku – i skandirali su „Odi, Odi’ dugo do popodneva.

Akcija u Adelbodenu nastavlja se u nedjelju slalomom za muškarce.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori