Savjeti za prirodno obnavljanje kose

Izvor: pexels.com
Izvor: pexels.com

Prirodni lijekovi za rast kose

Kaže se da je vaša kosa vaša krunska slava i normalno je da želite poboljšati kosu ako to nije na vaše zadovoljstvo. Ako pokušavate obnoviti kosu koju ste izgubili ili biste je jednostavno željeli poboljšati, imate neke od ovih prirodnih lijekova.

Njihove dokazane blagodati mogu pomoći u stimuliranju rasta i poboljšanju vaše kose.

Masaža


Masiranje vlasišta može pomoći u obnavljanju rasta kose i može se koristiti zajedno s uljima i maskama za kosu. Ovo stimulira vlasište i može poboljšati debljinu kose.

Uzimanje vremena za svakodnevnu masažu vlasišta može vam pomoći i da ublažite stres i napetost. Smatra se da sile istezanja za vrijeme masaže potiču rast i debljinu dlaka u stanicama dermalnog papila.

Aloe vera


Aloe vera se već dugo koristi za liječenje gubitka kose Trusted Source.

Takođe umiruje vlasište i njeguje kosu. Može smanjiti perut i odblokirati folikule dlake koje može blokirati višak ulja. Nekoliko puta sedmično možete nanijeti čisti gel od aloe vere na vlasište i kosu.

Možete koristiti i šampon i regenerator koji sadrže aloe veru.

Kokosovo ulje


Kokosovo ulje sadrži masne kiseline koje prodiru unutar vlasi kose i smanjuju gubitak proteina iz kose. Kokosovo ulje se može koristiti prije ili nakon pranja kose, ovisno o tipu kose.

Ako je vaša kosa masna, možete je provesti preko noći ili nekoliko sati prije nego što je operete. Umasirajte kokosovo ulje u vlasište i svu kosu.

Ako je vaša kosa suha, možete je koristiti i kao tretman koji se ne ostavlja. Potrebno je više istraživanja o kokosovom ulju kao promotoru rasta kose, ali pokazalo se da poboljšava zdravlje i sjaj kose i koristi se stoljećima.

Riblje ulje


Konzumacija omega masnih kiselina može vam pomoći da poboljšate kosu iznutra, jer su pune hranjivim sastojcima i proteinima. Uzimanje omega dodatka zajedno s antioksidantima pomaže u poboljšanju gustine i promjera kose. Takođe smanjuje gubitak kose.

Omega masne kiseline pomažu vašim ćelijama da rade ispravno i mogu ojačati imunitet, što dovodi do boljeg ukupnog zdravlja. Slijedite preporučene doze proizvođača.

Ulje ružmarina


Ružmarin je jedno od prvih esencijalnih ulja koje su ljudi odabrali za promicanje rasta kose i smanjenje gubitka kose. Ulje ružmarina stimulira rast kose i može se koristiti za liječenje androgene alopecije.

Pomiješajte nekoliko kapi ulja ružmarina u ulje za nošenje i umasirajte ga u kosu i vlasište prije ispiranja. Učinite to nekoliko puta sedmično. Svakodnevno dodajte nekoliko kapi ružmarinovog ulja u šampon i regenerator.

Ne koristite esencijalna ulja direktno na koži. Uvijek ih miješajte u ulju za nošenje ili šamponu.

PROČITAJTE VIŠE: Opada vam kosa? Evo kako spriječiti!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)