Sarajevo: Od jučer umrle tri osobe, raste broj hospitaliziranih

Od jučer umrle tri osobe, raste broj hospitaliziranih
Foto: Anadolija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, poteklog dana u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 117 novih slučajeva (jučer 154) zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 944 uzorka (jučer 1.006).

U istom periodu, od COVID-19 infekcije su se oporavila 183 (jučer 150) naša sugrađanina. Tri osobe su preminule (isto kao i jučer) od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 209 pacijenata (jučer bilo 190), od kojih je 194 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post COVID ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 10,53 posto (isto kao i jučer).

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 136 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 73. Na respiratoru je pet osoba (jučer bile dvije), 15 koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je 11 na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.440 aktivih slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 3.013 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 59.374 osobe zaražene koronavirusom, dok je 56.538 izliječenih.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 182, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 302", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 334 pacijenta, od kojih su tri transportovana na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u COVID-ambulantama uzeto je 649 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

COVID-pozivni centar zabilježio je 146 poziva, a obavljeno je i 219 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 716 doza vakcina, i to: 690 na Zetri i 26 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja. Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Pročitajte više: U Kantonu Sarajevo 235 novozaraženih koronavirusom, dvoje preminulih

Pratite nas na Facebook akter.ba -Sarajevo: Od jučer umrle tri osobe, raste broj hospitaliziranih

Sarajevo: Od jučer umrle tri osobe, raste broj hospitaliziranih

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori