Šape su kolači kojih se rado sjećamo iz djetinjstva. Mislim da nema domaćinstva u kojem se nisu pravile.
Uglavnom su bile sličnog ukusa, sa nekim nijansama. Ovdje vam donosimo recept po kojem su naše nane/bake pravile ovu slasticu.
Naša mjerna jedinica je bila čaša od 200 ml baš kao kod moje nane.
Sastojci:
1 čaša biljnog masla
2 jaja
vanilin šećer
pola čaše šećera
sok od pola limuna
pola čaše mljevenih oraha
2 čaše brašna
jedna mala kašikica praška za pecivo
Priprema: Umutiti sastojke i rukom umjesiti tijesto. Koristiti kalupe za šape koje predhodno obavezno namažemo uljem i pospemo brašnom. U protivnom će se tijesto zalijepiti za kalup i nećete moći izvaditi. Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 15 min.
Pročitajte još i ovo: Recept: Lijena pita sa špinatom i palentom (VIDEO)