Ova pića trebate izbjegavati ako patite od visokog krvnog pritiska

Zdravlje

Ova pića trebate izbjegavati
Foto: Pinterest

Visoki krvni pritisak ili hipertenzija poznat je i pod nazivom naziva i "tihi ubojica" jer u početku oboljeli nemaju nikakvih zdravstvenih problema. Često se otkrije se tek kada nastanu vidljive zdravstvene komplikacije.

Kad je u pitanju visoki pritisak, simptomi na koje trebate obratiti pažnju mogu biti nespecifični. Visoki pritisak ili hipertenzija je bolest krvožilnog sistema u kojoj dolazi do mjerenja nenormalnih vrijednosti krvnog pritiska u dva ili više navrata. Normalne vrijednosti krvnog pritiska kreću se oko 120 mm/Hg (milimetara žive) za sistolički pritiska te oko 80 za dijastolički pritisak.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju kako 44,2 posto odraslih osoba u Evropi pati od visokog krvnog pritiska. Ako imate visoki krvni pritisak važno je da ga redovno kontrolirate uz pomoć vašeg ljekara te redovitim mjerenjem kod kuće.

Ako patite od visokog pritiska trebali biste se više kretati, kloniti se stresa, voditi računa o tjelesnoj težini, zdravo se hraniti, ali i voditi računa o onome što pijemo.

Ako imate visok krvni pritisak važno je paziti na ishranu, ali i pića koja konzumirate. U nastavku vam otkrivamo koja pića trebate izbjegavati ukoliko imate visok krvni pritisak.

Kafa

Prva na listi je kafa, jer je to napitak koji mnogi piju svakodnevno. Međutim, previše kafe može imati negativan utjecaj na zdravlje i hipertenziju. Općenito, pića koja sadrže kofein, uključujući čaj, kafu i energetske napitke, mogu povećati krvni pritisak.

Alkohol

Osobe koje imaju visok krvni pritisak trebale bi izbjegavati i alkohol. Klinika Mayo navodi da više od tri alkoholna pića dnevno mogu povisiti krvni pritisak. Prema istraživanjima, konzumacija sedam ili 13 alkoholnih pića sedmično povezana je s povišenim krvnim pritiskom.

Energetska pića

Energetska pića općenito mogu loše utjecati na zdravlje, ali i povećati šanse za razvoj hipertenzije. Jedan od krivaca za to je kofein koji se nalazi u njima.

Ledena pića

Prema nutricionistima, zaslađena pića su puna dodanog šećera pa mogu negativno utjecati na krvni pritisak. Stoga ako patite od visokog krvnog pritiska izbjegavajte konzumiranje svih vrsta ledenih pića.

(Izvor: Klix.ba)

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori