Samsung bilježi rast profita na čipovima, a pad prodaje na mobilnim uređajima

Samsung vidi rast profita na čipovima, a pad prodaje na mobilnim uređajima
Foto: Bloomberg

Samsung: Profit i prodaja u mobilnom poslovanju korejskog giganta vjerovatno će pasti u drugom tromjesečju

Seoul: Samsung Electronics Co Ltd izjavio je u četvrtak da očekuje porast dobiti od čipova. Međutim profit od mobilnih uređaja će pasti u tekućem tromjesečju, jer globalna nestašica čipova utječe na njegovo poslovanje na različite načine.

Samsung, koji je izvijestio o 46-postotnom porastu dobiti u prvom tromjesečju, rekao je da očekuje da će se zarada od memorijskog čipa "značajno poboljšati" u drugom tromjesečju. "Poboljšavaju tržišni uslovi na pozadini jake potražnje za serverima", kao i snažne potražnje ostalih aplikacije.

Međutim, dobit i prodaja u njegovom mobilnom poslovanju vjerovatno će pasti u drugom tromjesečju u odnosu na prvo zbog problema s opskrbom nekih komponenata i pada prodaje vodećih pametnih telefona, navodi se u priopćenju najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih čipova.

Samsung je rekao da je njegova tvornica čipova u Austinu u Teksasu nastavila punu proizvodnju nakon gašenja zimske oluje u prvom tromjesečju, ali njegov sistem LSI Business, koji dizajnira logičke čipove, poput mobilnih procesora, vjerovatno će i dalje biti pogođen prekida proizvodnje zbog ovog četvrtina

Poslovni sistem System LSI planira proširiti upotrebu prepuštenih ljevaonica i ojačati suradnju s vlastitom livnicom. Tako bi osigurao proizvodne kapacitete, rekao je Samsung, napominjući da bi trenutna globalna nestašica čipova mogla potrajati u drugoj polovini.

"Vlastita livnica Samsung Electronics zasićena je narudžbama. Ne može se nositi sa količinom potražnje", rekao je Park Sung-uskoro, analitičar iz Cape Investment & Securities. "Dakle, povećava se obim outsourcinga uprkos tome što imamo internu livnicu". Manji međugradski rival SK Hynix rekao je u srijedu da će donijeti planiranu kapitalnu potrošnju. Međutim upozorio je da će povećanje ponude zbog investicije doći tek sljedeće godine, ukazujući na dugotrajnu globalnu nestašicu poluvodiča.

Samsungove prognoze uslijedile su kad je u kvartalu od januara do marta ostvario operativnu dobit od 9,4 biliona vona (8,48 milijardi dolara). To je najveći operativni profit u prvom kvartalu od 2018. godine.

Rezultat, koji je bio malo ispred procjene kompanije ranije ovog mjeseca, potaknut je porastom dobiti od 66 posto u mobilnom poslovanju na 4,4 biliona vona.

Skok je predvodila prodaja svoje vodeće serije pametnih telefona Galaxy S21. Dobit je također porasla na poslu s televizorima i kućanskim aparatima, potaknuta kontinuiranom potražnjom za kućom.

Međutim, dobit od čipskog posla pala je zbog troškova povećanja domaće proizvodnje. Razlog je i gubitak u teksaškoj tvornici nakon zaustavljanja vezanim za oluju sredinom februara, što je otupilo blagodati jake potražnje.

Neto dobit u prvom tromjesečju porasla je za 46 posto na 7,1 bilijun vona.

Prihod se popeo za 18 odsto na 65,4 biliona vona.

Samsungove dionice pale su za 0,4 posto u ranoj trgovini u četvrtak, u skladu s 0,3 posto pada na širem tržištu.

Pročitaj više: Nasljednici Samsunga platit će najveći porez u historiji Južne Koreje

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)