Sadio Mane, čovjek koji gradi bolnice i škole i čisti džamije sinoć je ispisao historiju

Igrač Liverpula predvodio je svoju selekciju do historijskog trofeja, a Sadio Mane je ime za koje su svi ljubitelji fudbala sigurno čuli

Fudbalska reprezentacija Senegala sinoć je osvojila Afrički kup nacija prvi put u historiji, nakon što je u penal seriji odlučujući penal realizovao Sadio Mane. 

Igrač Liverpula predvodio je svoju selekciju do historijskog trofeja, a Sadio Mane je ime za koje su svi ljubitelji fudbala sigurno čuli. 

Teško djetinjstvo

Mane je odrastao u veoma siromašnoj porodici, siromašnom mjestu, a djetinjstvo je provodio radeći u polju, gdje je pomogao porodici tokom žetve, kako bi mogli da se prehrane i zarade nešto novca za osnovno školovanje.

Najveću ljubav je imao prema fudbalu, ali mu je ta čarobna igra bila na drugom mjestu, na prvom je bilo da ne zaspi gladan. Njegov cilj u životu bio je da jednog dana zaigra u Ligi prvaka i zaradi dovoljno novca kako njegova porodica nikada više ne bi morala da radi teške poslove da bi preživjela.

Realnost ga je čitavog života udarala jako, od trenutka kada mu je ujak objasnio da nema novca da mu kupi kopačke i plaća treninge, jer bi za to morali da rade skoro nedjelju dana u polju, do tragedije koja ga je zauvijek promenila:

- Imao sam sedam godina. Sjećam se tog dana i danas, kristalno jasno. Htio sam da izađem napolje i igram se s drugom djecom, jer je komšija dobio loptu. Tada mi je prišao jedan od rođaka i rekao da mi je umro otac - otkrio je Mane u filmu o sebi.

Tragedija ga ojačala

Tragedija ga je istovremeno i ojačala, pa nije odustajao od svog sna da postane fudbaler.

- Išli smo na probu, bilo je baš dosta dječaka. Sad mi je smješno, ali nikad neću zaboraviti kako me je jedan stariji čovjek pogledao, kao da sam na pogrešnom mjestu. Pitao me je da zbog čega sam ovdje, kad sam mu odgovorio, rekao je: Sa tim kopačkama? 

Kako uopšte možeš da igraš u njima? Samo ih pogledaj. I bile su loše, baš loše. Pocijepane i stare. Nisam imao ni šorts kakav treba. Rekao sam mu da sam došao u najboljem što sam imao i da samo želim da igram, da se pokažem - prisjeća se Mane u intervjuu za portal Goal.com.

Maneovo selo Bambali, sa 70 posto siromašnog stanovništva, nije tada imalo bolnicu.

– U Bambaliju nije postojala bolnica, pa je oca trebalo da voze u susjedno selo da bi mu spasili život. Ali, to se nije desilo. Moja sestra je rođena u kući, jer također nije bilo bolnice u našem selu. Već tada sam znao da moram da odem odatle, kako znam i umijem - rekao je Mane.

Porodica u početku bila protiv fudbala

Iako je Mane bio opsjednut fudbalom, iako je njegov talenat primjećen mnogo prije pomenute probe, porodica nije bila baš oduševljena idejom da napusti dom zarad sportske karijere.

- Oni su veoma religiozni i imali su drugačije planove - rekao je Mane.

Međutim, porodica je popustila nakon što je vidjela da će Sadio sa ili bez njihovog blagoslova nastaviti da prati svoj san. A talenta je imao na pretek.

Sa 19 godina zaigrao je za Mec i odmah pokazao ogroman talenat, što je alarmiralo ostale evropske klubove. Najbrži je bio Salcburg, pa se tako Senegalac preselio u "Red Bulovu" fabriku talenata. Poslije dvije blistave sezone uslijedio je zove Premijer lige koji se ne odbija.

Novac ne troši na skupa auta i vile, već na nešto mnogo vrjednije

Senegalac zarađuje oko 110.000 eura nedeljno, ali umesto na skupa kola i vile, svoj novac troši na nešto mnogo vrjednije.

Prva stvar koju je uradio jeste finansiranje izgradnje bolnice u rodnom Bambaliju. Svakog mjeseca daje po 70 eura svakom stanovniku rodnog sela, kako bi im pomogao da imaju koliko-toliko pristojan život. Neka vas cifra ne zavara, u afričkom selu 70 eura vrijedi više nego što mislite. Gradi i školu u svom rodnom selu.

Svakog vikenda volontira u liverpulskoj džamiji, gdje čisti toalete i pomaže lokalnom imamu. Novac ga ne impresionira osim kao sredstvo da pomogne ljudima. Još se prepričava ona čuvena fotografija na kojoj je snimljen kako nosi tri godine star telefon, i to potpuno polomljenog ekrana.

- Zbog čega bih želio 10 ferarija, 20 dijamantskih satova i dva aviona? Kome bi to značilo, kako bi to pomoglo svetu? To što sam zaradio je prilika da pomognem ljudima.

Umjesto da trošim novac na stvari koje mi nisu potrebne, gradim škole, kupujem hranu i odjeću za siromašne, za one koji nisu imali sreće kao ja - kaže fudbaler Liverpula i od sinoć je besmrtna legenda Senegala i novi fudbalski kralj Afrike.

Izvor: Avaz

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori