SAD obustavljaju 44 putnička leta za Kinu koje obavljaju kineski prevoznici

Sjedinjene Američke Države objavile su u petak da obustavljaju 44 kineska putnička leta iz Amerike za azijskog giganta kao odgovor na restriktivne poteze Pekinga prema američkim prijevoznicima prema svojim protokolima Covid-19.

Kina održava stroge kontrole ulaska na granicu, uključujući smanjene letove.

Kineske vazduhoplovne vlasti koristile su politiku prekidača za otkazivanje letova američkih, Delta i United avio kompanija kada su putnici koji su bili negativni na Covid prije polijetanja kasnije bili pozitivni kada su stigli u Kinu.

Američko ministarstvo saobraćaja napisalo je u svojoj naredbi u petak da su "radnje koje narušavaju poslovanje Delta, American i Uniteda, kao što je gore opisano, štetne po javni interes i da opravdavaju proporcionalne korektivne mjere od strane ministarstva".

“Američke prijevoznike, koji slijede sve relevantne kineske propise u pogledu protokola prije polaska i leta, ne bi trebalo kažnjavati ako putnici, nakon dolaska, kasnije budu pozitivni na COVID-19”, navodi se.

Ova 44 leta obavljaju Air Kina, China Eastern Airlines, China Southern Airlines i Xiamen Airlines, a polazak je planiran između 30. januara i 29. marta.

Taj potez dolazi manje od tri sedmice prije nego što Peking bude domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Kineska prijestolnica već je obustavila hiljade letova i povećala testiranje nakon što je grad prošlog vikenda zabilježio svoj prvi slučaj varijante Omicron u zajednici.

Kineski zvaničnici slijedili su strogi pristup „nulte Covid-a“ sa strogim graničnim ograničenjima i ciljanim izolacijama -- strategijom koja je bila pod pritiskom jer su se višestruki klasteri rasplamsali širom zemlje uoči Igara sljedećeg mjeseca.

PROČITAJTE VIŠE: Holandija: Hiljade ljudi na protestima protiv ograničenja zbog koronavirusa

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)