SAD i Vijetnam žele snažnije partnerstvo

Antony Blinken u jugoistočnoj Aziji

SAD želi snažnije partnerstvo s Vijetnamom
SAD želi snažnije partnerstvo s Vijetnamom

Vijetnamski premijer Pham Minh Chinh i američki državni sekretar Antony Blinken u subotu su izrazili želju da prodube i unaprijede svoje veze dok Washington nastoji učvrstiti saveze u regiji kako bi se suprotstavio sve snažnijoj Kini.

U svojoj prvoj posjeti zemljama jugoistočne Azije kao glavni američki diplomat, Blinken je započeo svoje putovanje sastankom s premijerom Pham Minh Chinhom. U kratkim primjedbama prije njihovog sastanka, rekao je da je tokom proteklog desetljeća došlo do "izuzetnog napretka" u vezama između dviju zemalja.

"Sada imamo nadu da ćemo to moći podići na još viši nivo, još više produbljujući ekonomska partnerstva", rekao je Blinken, napominjući da države nacije ove godine obilježavaju 10. godišnjicu svog formalnog partnerstva.

Blinken i vijetnamski ministar vanjskih poslova Bui Thanh Son su nakon Blinkenovog sastanka s Chinhom prisustvovali postavljanju kamena temeljca za novu američku ambasadu u Hanoiu, čija će izgradnja koštati 1.2 milijarde američkih dolara.

Američki državni sekretar je rekao da nova ambasada predstavlja sljedeći značajan korak prema jačanju ključnog partnerstva između tih nacija i naroda. Blinken je stigao u Vijetnam u petak navečer, a u nedjelju ujutro odlazi u Japan na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica grupe G7.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti