Ruski i kineski bombarderi patroliraju pored Japana (VIDEO)

Objavili snimke iz kokpita

Grupa ruskih i kineskih strateških bombardera održala je zajedničku patrolu u sjeverozapadnom Pacifiku. Leteći uz obalu Japana i iznad Istočnog kineskog mora, bili su podržani od strane moskovskih borbenih aviona i komandnih aviona.

U operaciji u petak angažovana su dva ruska Tu-95MS i dva kineska strateška aviona Xian H-6K. Bombarderi su bili u pratnji borbenih aviona, uključujući ruske avione Su-35S. Let je koordinirao ruski Be A-50U, avion za rano upozoravanje i kontrolu.

Na snimku koje je objavila ruska vojska vidi se kako avion Tu-95MS polijeće sa aerodroma, leti uz borbeni avion Su-35S, a pruža se i rijedak pogled iz kokpita strateškog bombardera. Video takođe sugeriše da je patrolni avion bio u senci najmanje jednog japanskog borbenog aviona F-15 u nekom trenutku tokom njihovog leta.

Zajednička patrola došla je kao dio unaprijed planiranih vojnih aktivnosti i "nije bila usmjerena protiv trećih zemalja" , navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva odbrane. Cilj patrole bio je dalje jačanje "rusko-kineskih odnosa i sveobuhvatnog partnerstva", kao i doprinos "jačanju globalne strateške stabilnosti" , dodaje se.

Ruski Tu-95 najbrži je turboelisni avion na svijetu i jedini turboelisni strateški bombarder koji je još uvijek u upotrebi. Varijanta Tu-95MS je veoma modernizovan avion, koji nema mnogo zajedničkog sa originalnim avionom iz 1950-ih osim po izgledu.
Kineski Xian H-6K dijeli sličnu priču – iako je bio rođak mlaznog bombardera Tu-16 iz doba Hladnog rata, avioni ovog tipa su značajno nadograđeni i pridružili su se vojsci zemlje tek početkom 2010-ih.

Mislite da bi vaši prijatelji bili zainteresovani? Podijelite ovu priču!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori