Sukob u Ukrajini: Rusija udvostručuje kamatnu stopu nakon pada rublje

Nakon slabljenja rublje

Rusija je više nego udvostručila svoju ključnu kamatnu stopu nakon što je rublja oslabila za 30% u odnosu na američki dolar.

Banka Rusije saopštila je da je podigla stopu na 20% sa 9,5% kako bi ublažila uticaj pada rublje na cene.

Došlo je kada je Velika Britanija, zajedno sa SAD i EU, odsjekla ruske banke od finansijskih tržišta na Zapadu.

Bilo kom entitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu zabranjeno je da obavlja transakcije sa ruskom centralnom bankom, njenim ministarstvom finansija i njenim fondom bogatstva.

„Vlada Ujedinjenog Kraljevstva će odmah poduzeti sve potrebne korake da uvede na snagu ograničenja. Koja zabranjuju bilo kojim fizičkim ili pravnim osobama u Ujedinjenom Kraljevstvu da preduzimaju finansijske transakcije koje uključuju Centralnu banku Rusije. Ruski nacionalni fond bogatstva i Ministarstvo finansija Ruske Federacije, “, saopštila je vlada.

Ruska valuta je pala na novi rekordni nivo nakon što se tokom vikenda pokazalo da će nekim bankama u zemlji biti zabranjeno korištenje međunarodnog platnog sistema Swift.

Ruska centralna banka pozvala je u nedjelju na smirenost zbog straha da bi moglo doći do naleta na banke u zemlji.

Will Walker-Arnott, viši menadžer za investicije u Charles Stanleyu, rekao je za BBC-jev program Today da "izgleda da Rusija sve više postaje ekonomski parija, sve više izolirana od globalnog finansijskog sistema".

Rastuće tenzije su također pomogle da se cijena sirove nafte tipa Brent podigne iznad 100 dolara (75 funti) po barelu.

Potez Evropske unije, Sjedinjenih Država i njihovih saveznika da odsjeku brojne ruske banke od Swifta je najoštrija mjera do sada nametnuta Moskvi zbog sukoba u Ukrajini.

Imovina ruske centralne banke će takođe biti zamrznuta, ograničavajući mogućnost zemlje da pristupi svojim rezervama u inostranstvu.

Namjera je da se "dalje izoluje Rusija od međunarodnog finansijskog sistema", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Rusija se u velikoj meri oslanja na Swift sistem za svoj ključni izvoz nafte i gasa.

Investitori su također bili oprezni u ponedjeljak nakon što je Vladimir Putin naredio ruskoj vojsci da stavi svoje snage za odvraćanje, koje uključuju nuklearno oružje, u "specijalnu pripravnost" .

Prošle sedmice, Moody's je rekao da revidira ruske obveznice kako bi ih eventualno smanjio na "smeće". Što bi Rusiju stavilo u ligu rizičnijih zemalja koje obično moraju platiti više da bi se zadužile. Suparnička agencija za kreditni rejting S&P već je snizila zemlju na status smeća.

Ruska centralna banka je tokom vikenda pozvala na smirenost zbog straha da bi nove finansijske sankcije mogle izazvati bijeg na njene banke.

Rečeno je da "ima neophodna sredstva i alate za održavanje finansijske stabilnosti i osiguravanje operativnog kontinuiteta finansijskog sektora".

U prvom danu trgovanja od uvođenja novih oštrih sankcija, ruska rublja je pala na novi rekordno nizak nivo u odnosu na američki dolar. Evro je potonuo više od 1%, dok je cena nafte porasla.

Mjere uvedene ovog vikenda povećavaju finansijske i socijalne troškove ruske invazije na Ukrajinu.

Rusi već čekaju u dugim redovima, zabrinuti da bi njihove bankovne kartice mogle prestati da rade ili da će biti postavljeni limiti na količinu gotovine koju mogu podići.

A neke od evropskih operacija Sberbanke, ruske državne banke, propadaju prema regulatorima.

Nova zabrana mogućnosti Centralne banke Rusije da koristi svojih oko 630 milijardi dolara deviznih rezervi podriva njenu sposobnost da brani rublju. Inflacija će vjerovatno rasti zbog slabosti valute.

Ovo ostavlja centralnoj banci nekoliko opcija, uključujući podizanje kamatnih stopa ili ograničavanje količine novca koji se može unijeti ili iznijeti iz zemlje.

2px prezentacijska siva linija

Nalet na ruske banke bi vidio previše ljudi koji pokušavaju podići novac.

Ruska centralna banka je u petak bila prisiljena povećati količinu novca koju isporučuje bankomatima nakon što je potražnja za gotovinom dostigla najviši nivo od marta 2020.

Banka je u ponedjeljak saopštila da je naložila brokerima da obustave izvršavanje svih naloga stranih pravnih i fizičkih lica za prodaju ruskih investicija.

Takođe je rečeno da tek treba da odluči da li će u ponedeljak otvoriti druga tržišta osim tržišta deviza i novca.

Činilo se da video snimci na društvenim mrežama pokazuju duge redove koji se formiraju na bankomatima i mjenjačnicama u Moskvi.

Alexandre Moutin, šef ulaganja u SMBC Private Wealth, vjeruje da je "progon banke već u toku i da će se najvjerovatnije intenzivirati u narednim danima".

"Vojni sukob će trajati duže nego što je Putin očekivao, a reakcija Zapada i globalne zajednice mogla bi biti štetnija nego što je on očekivao", rekao je.

Evropska centralna banka (ECB) je u ponedjeljak saopćila da nekoliko evropskih podružnica Sberbank Rusija. Koja je u većinskom vlasništvu ruske vlade, propada ili će vjerovatno propasti zbog reputacijske cijene rata u Ukrajini.

Sberbank Europe AG, koja je krajem prošle godine imala ukupnu aktivu od 13,64 milijarde eura (11,4 milijarde funti), zajedno sa svojim hrvatskim i slovenačkim jedinicama, posljednjih je dana pretrpjela brz odliv depozita i vjerovatno neće izmiriti svoje dugove ili ostale obaveze, saopštila je ECB, koja je supervizor zajmodavaca.

IZVOR: BBC NEWS

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori