Rusija će primiti oko 1.000 Afganistanaca

Rusija će primiti oko 1.000 Afganistanaca
Foto: 24sata

Rusija je odlučila primiti oko 1.000 Afganistanaca koji posjeduju samo ruski pasoš. Rade u Rusiji, imaju boravišnu dozvolu ili studentsku vizu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ghulam Mohammad Jalal, šef Afganistanskog centra za dijasporu u Rusiji, kazao je za RIA Novosti što se tiče Afganistanaca koji se nalaze u domovini žele doći u Rusiju. Kako je rekao, brojni Afganistanci su već poslali zahtjev ruskoj ambasadi u Kabulu. "Afganistanci koji se prijavljuju svrstani su u četiri kategorije. To su oni koji posjeduju ruski pasoš, oni koji imaju radnu ili boravišnu dozvolu i oni koji su studenti u Rusiji. Rusija je odobrila ulazak za oko 1.000 podnosilaca zahtjeva", kazao je.

Pojasnio je da ti ljudi mogu stići u Rusiju u septembru. "Civilni letovi u Afganistanu su obustavljeni do 31. augusta. Stoga mislim da ne mogu stići prije ovog datuma", rekao je Jalal. Talibani su nakon zauzimanja Kabula 15. augusta, preuzeli kontrolu u Afganistanu, a predsjednik i visoki zvaničnici napustili su zemlju.

Mnogi Afganistanci nakon toga odlučili su se na bijeg, uključujući civile koji su pomagali stranim vojnicima ili grupama i sada se plaše odmazde talibana.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori