Uživo / Sedmi dan rata: U toku raketni napad na Harkov, Rusi tvrde da su potpuno preuzeli Hersov

Raketni napad

Rusija je 24. februara napala Ukrajinu. Od tada do danas vođene su mnoge borbe. Ratna dešavanja u toj zemlji, kao i reakcije svijeta možete pratiti u našem tekstualnom prijenosu uživo.

Najvažnija dešavanja sedmog dana rata u Ukrajini:

  • Rusi sve više napreduju u Harkovu i Kijevu. Borbe traju na periferiji glavnog grada, dok su u Harkovu granatirani mnogi objekti u samom gradu.
  • Tokom noći ruski vojnici su opkolili Herson i ušli u grad, borbe su u toku.
  • Na obali Azovskog mora je jučer i sinoć bilo posebno žestoko s obzirom na to da Rusija iz pravca Donbasa pokušava osvojiti Mariopolj, značajan industrijski grad, jedini koji ne kontrolišu na obali.
  • Predsjednik SAD-a Joe Biden je uveo zabranu ruskim avionima da lete iznad američkog neba.
  • Danas bi trebali biti nastavljeni pregovori Rusije i Ukrajine.

9:35 Objavljen je posljednji izvještaj britanske obavještajne agencije o situaciji u Ukrajini u kojem se navodi da su zračni napadi i teška artiljerija nastavili pogađati naseljena područja u Harkov, Kijevu, Mariopolju i Černihivu.

Ističe se da su ruske snage zauzele Herson na jugu zemlje, ali da su i dalje ograničeni zbog logističkih problema i snažnog ukrajinskog otpora.

Na kraju dodaju da je broj civila koji su raseljeni iz zemlje usljed opasnosti, otprilike 600.000.

9:25 Međunarodna teniska federacija zabranila je Rusiji da brani titulu Davis cupa, ali će teniseri moći da se takmiče na Grand slam takmičenjima i drugim, redovnim turnirima.

Odluka o zabrani učešća na međunarodnim turnirima obuhvata i Bjelorusiju, a došla je usljed brojnih sankcija koje svijet uvodi Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Zatim je govorio o ujedinjenju Evrope protiv brutalnog čina Rusije.

"Kakav je rezultat za Rusiju? Zastava ove države više se neće viđati na sportskim turnirima. Moderna svjetska kultura sada će im biti zatvorena. Ruska roba skida se s polica trgovina diljem svijeta. Ruske banke su isključene iz globalnog sustava. Ruski građani gube svoju ušteđevinu, gube sve izglede. Ruske majke gube djecu u potpuno stranoj zemlji", istaknuo je Zelenski.

Naglasio je da će doći vrijeme kada će Ukrajinci moći spavati i da će to biti nakon rata - "nakon pobjede".

8:50 - Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su ruske trupe definitivno zauzele grad Herson na jugu Ukrajine. Ukoliko se tvrdnja ispostavi tačnom, to će biti najveći ukrajinski grad koji su Rusi do sada zauzeli.

Inače, gradonačelnik je tokom noći objavio da je grad opkoljen i da su ruski vojnici ušli u sam centar. Mnogi ipak javljaju da su borbe u toku, uprkos tome što je ukrajinska vojska u poprilično bezizlaznoj situaciji.

8:30 Savjetnik ministra vanjskih poslova Ukrajine objavio je snimak na kojem se vidi uništena zgrada policije u Harkovu. Ukrajinski zvaničnik tvrdi da je riječ o zgradi regionalne policije na koju su ruske snage izvršile napad.

Krov zgrade je bio u plamenu, a u međuvremenu se i urušio. Ostatak zgrade je također pretrpio veliku štetu u napadu. Na snimku se vidi i vatrogasna ekipa koja očigledno nije mogla uraditi mnogo toga.

Regionalni guverner Oleg Sinegubov je danas saopćio da je u granatiranju Harkova u protekla 24 sata ubijena 21 osoba, kao i da ih je 112 ranjeno.

Tokom noći su se vodile žestoke bitke u Ukrajini. Rusi su napredovali u dva najveća grada Kijevu i Harkovu, a otvorene vatre je bilo na mnogim bojištima na jugu i istoku, ali i zapadu napadnute države.

Prijavljene su borbe oko vojne bolnice u Harkovu nakon što su ruski padobranci poslati u centar grada. Na sjeverozapadu Ukrajine, u Žitomiru su pogođene brojne mete. U okrugu Bashtanke ukrajinski vojnici su spriječili konvoj od 800 vozila da uđe u Dnjepropetrovsku regiju.

IZVOR: KLIX

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori