104-godišnja Rumunka vakcinisana protiv Covid-a

© ASSOCIATED PRESS
© ASSOCIATED PRESS

104-godišnja Rumunka primila je drugu injekciju protiv COVID-19, postajući najstarija osoba u glavnom gradu Rumunije Bukureštu koja je u potpunosti cijepljena protiv bolesti.

U pratnji rođaka koji su joj pomogli da uđe u Dječju palaču u Bukureštu, Zoea Baltag, rođena 1916. godine, primila je u nedjelju svoju drugu dozu cjepiva Pfizer i rekla kako je vakcina jedini način borbe protiv pandemije.

"Vakcina je jedini način da se riješite ovog virusa", rekla je.

Zoea Baltag, center, receives flowers from a local administration official, while being surrounded by the media after getting her second dose of the Pfizer COVID-19 vaccine in Bucharest, Romania, Sunday, March 28, 2021.  (AP Photo/Vadim Ghirda)
© ASSOCIATED PRESS

Pandemija je prisilila stogodišnjakinju - čija je unuka liječnica i uvjerila je da se cijepi, nakon što se godinu dana fizički udaljila od svoje bliske rodbine.

„Nedostajao mi je jako moj praunuk, želim ga vidjeti kako odrasta. Nisam mogla biti s mojim unucima jer sam do sada bila izolirana od njih kako ne bih riskirala zarazu virusom. Svi u porodici su sada cijepljeni, a sada možemo provesti praznike zajedno ”, rekla je.

Rumunka, koja je rođena dvije godine prije pandemije španske gripe, nije prijavila nikakve nuspojave nakon prve doze Pfizerove vakcine.

Upitana da li bi željela poslati poruku drugim Rumunjima, Baltag je odgovorila:

"Vrijeme je za vakcinaciju, ovo je jedini način."

Lokalne vlasti uručile su joj plaketu u znak sjećanja na cijepljenje.

Kao i mnoge evropske zemlje, i Rumunija se sada bori s trećim porastom virusa. U nedjelju je dostigla rekordan broj pacijenata koji se liječe na odjelima intenzivne njege.

Rumunija je primijenila više od 2,8 miliona doza vakcina i zabilježila 23.114 smrtnih slučajeva povezanih sa virusima.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori