Ukoliko ste ljubitelj zaljevenih kolača, onda je ovaj recept upravo za vas. Neodoljiva rolana baklava!
Potrebno je:
- 100 g oraha
- 50 g mljevenog keksa Plazma
- 50 g naribane čokolade
- 1 kašika griza
- 50 ml ulja
- malo soka ili vode
Sastojci za agdu/sirup:
- 500 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1/2 limuna
- 400 ml vode
Ostali sastojci:
- 50 g maslaca
- 50 ml ulja
Priprema:
U zdjelu uspite mljevene orahe pa dodajte ulje, mljeveni keks, naribanu čokoladu, griz i malo soka ili vode. Sve dobro izjednačite.
Lim za pečenje podmažite mješavinom maslaca i ulja.
Na stolu raširite koru pa je premažite uljem i maslacem te dodajte odozgo još jednu. Nju premažite i na dno poredajte nekoliko kašika nadjeva. Oblikujte valjak pa uvijte s korom male smotuljke i poredajte ih u lim.
Nožem izrežite željene dužine, premažite uljem i pecite ih na 200 stepeni oko 30 minuta da lijepo porumene.
U šerpu ulijte vodu, šećer i dodajte kolute limuna. Dodajte vanilin šećer i skuhajte sirup. Potom ohladite. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom. Posuti krupno mljevenim pistacijama. Veoma dekorativno, a poboljšava i ukus.
Prijatno!
Pratite nas na facebook akter.ba - Rolana baklava: Kolač kojem nećete moći odoljeti