Teško je pronaći riječi kojima bismo opisali ovu vrstu slastica, koja nas svaki put iznova oduševljava. Postoje razne varijacije za ovu vrstu jela. Tu su kombinacije od slanih do slatkih, te sa raznovrsnim filom.
Stoga se prepustite mirisima i okusima koji će vas odvesti na nezaboravno putovanje kroz prošlost i sadašnjost.
Recepti: Rolat s džemom od maline
3 jaja
200 g brašna
200 g šećera
100 ml mlijeka
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Džem od maline
Priprema:
Prvo umutiti jaja, dodati šećer i mikserom dobro umutiti. Dodamo vanilin šećer i 100 mlmlijeka i ponovo miješamo mikserom.
Dodati 200 g brašna i prašak za pecivo. Polako i pažljivo umutiti i ove sastojke.
U pleh staviti pek papir i istresti smjesu. Ravnomjerno easporediti i peći u predhodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni 10 -12min.(ovisno o vašoj pećnici).
Izvaditi pečeni biskvit, i na mokru krpu ga preokrenuti, tako ta pek papir dođe na vrh. Polako i pažljivo skinuti papir. Biskvit obilno premazati džemom. Zatim s jedne strane uhvatiti krpu i pomoću krpe zarolati biskvit. Kad ste savili rolat, ostavite 10 mim u mokroj krpi da se prohladi.
Po želji rolat možete premazati smjesom od sokom jednog limubna i šećerom u prahu. Umutiti zajedno limunov sok i šećer i četkicom premazati rolat. Možete i samo posuti šećerom u prahu.
Rolat rezati najednake kriške i servirati po želji.
Više recepata možete pronaći: Miris kuhinje
Pročitaj više: Sočni kolač od jabuka bez brašna i šećera i glutena