Recept: Volite li tulumbe?

Tulumba je tradicionalni bosanski desert, dubokog prženja koji potječe još iz osmanske kuhinje.

Volite li tulumbe
Tulumba je tradicionalni bosanski desert, dubokog prženja koji potječe još iz osmanske kuhinje.

Tulumba je tradicionalni bosanski desert, dubokog prženja koji potječe još iz osmanske kuhinje.

Danas, za vas i vaše posebne trenutke donosimo recept ove male poslastice koja će doprinijeti ugođaju i učiniti atmosferu savršenom. ... "tulumbe".

Riječ je o kuhanom tijestu koje se potom prži u dubokom ulju, a onda stavlja u ohlađenu agdu. Za večerašnji iftarski desert predlažemo vam tulumbe.

Potrebno je za tijesto:

  • 1 šolja ( 200 ml)vode
  • 1 šolja ( 200 ml) mlijeka
  • 1 fildžan ulja 1 fildžan šećera

Sve to staviti da prokuha.
Kada prokuha dodati pola praška za pecivo. U tom trenutku maknuti sa plate da ne pokipi.

Potom dodati 2 šolje brašna. Najbolje tip 400 ili bilo koje namjenjeno za pite i kolače.

Dobro izmiješati tijesto i ostaviti na hlađenje.

Kada tijesto bude mlako dodati 4 jaja. Izmiješati dobro.

Agda:

1 l vode 1 kg šećera

Prokuhati i ostaviti je na toploj ringli dok se prže tulumbe.

Tulumbe pržiti na nekoj srednjoj temperaturi u dubljoj posudi.

Svaki put kada se isprži jedan dio tulumbi malo prohladiti ulje i pržiti sljedeće.

Kada sve tulumbe ispržite tada ih zalijte agdom.

Prijatno!

Više recepata pronađite na: Miris Kuhinje

Pročitaj više:Recepti: Rolat s džemom od maline

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)