Mogu li trudnice i dojilje primiti vakcinu protiv koronavirusa?

Mišljenje stručnjaka!

Pregnant woman wearing medical mask at home
Foto: AdobeStock

U svijetu već neko vrijeme traje masovna distribucija vakcina protiv koronavirusa. Samim tim je stvoreno mnoštvo novih pitanja o njihovom djelovanju. Jedno od tih pitanja je i da li trudnice i dojilje mogu primiti vakcinu protiv koronavirusa?

Stručnjaci Andrew Satin i Jeanne Sheffield govorili su za Univerzitet Johns Hopkins o temi vakcinacije trudnica i dojilja te su istakli kako trenutni podaci pokazuju da trudnice i dojilje mogu primiti vakcine.

Prema njihovim riječima, u svijetu je već obavljeno nekoliko istraživanja u koja su bile uključene i trudnice. Preliminarni rezultati pokazali su da vakcina ne stvara štetan učinak na reprodukciju ili razvoj fetusa. Međutim, portebno je da se u svakom slučaju posavjetujete sa svojim ljekarom.

Satin i Sheffield navode i kako dojilje mogu primiti vakcinu. Naime, određene vakcine ne sadrže živi virus pa vakcinacija ne predstavlja rizik za bebu. A ako ste već vakcinisani protiv koronavirusa i tek ste počeli dojiti, nema potrebe da odgađate dojenje.

Stručnjaci dodaju i kako vakcina ne može utjecati na plodnost te kako one žene koje pokušavaju ostati trudne mogu primiti vakcinu bez straha od posljedica. Naglasili su kako se i dalje vrše razna istraživanja te kako će više detalja i podataka biti poznato u narednih nekoliko mjeseci.

Izvor: klix.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori