Brzi i lagani špageti bolonjez (bolognese) Ovaj brzi recept za brze i jednostavne špagete bolonjez (bolognese) i pravi sos od mesa koji odiše italijanskim ukusom i kuha se za samo 25-30minuta!
Ne samo da su ovi špageti s bolonjezom nevjerovatno ukusni, već ih je i lako napraviti! Ovu jednostavnu verziju italijanskog klasika možete skuhati kako bi u njoj da uživala cijela porodica.
Bolonjez sos je italijansko jelo koje se sastoji od paradajz sosa na bazi mesa koji se servira sa špagetima.
Sastojci:
Junjeće mljeveno meso 200 g (za dvije osobe)
1 glavica crvenog luka
1 mrkva
so, biber, vegeta
3-4 velike kašike paradajz sosa u koji sam dodala origano
česne bijelog luka ili bijeli luk u prahu (ja sam koristila 2 kašike gotove smjese za bolonjez u kojoj se već nalazi bijeli luk i ostali začini)
150 ml vode
maslinovo ulje za prženje
peršun
Priprema:
Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte luk i dinstajte dok ne porumeni, 2 do 3 minute. Dodajte narendanu mrkvu. Zatim dodajte bijeli luk i pržite još minut. Dodajte mljeveno meso, dinstajte dok se potpuno ne skuha i da se na mesu uopće ne vidi ružičasta boja.
Nakon toga dodajte ostale začine, so, biber, vegetu...
Zatim dodajte paradajz sos sa origanom i pomiješajte sa mesom. Kuhajte 4-5 min, te dodajte 150 ml vode. Kuhati 10 min, ovisno o temperaturi na kojoj kuhate.
Paziti da ne ispari sva voda. Pred kraj pospite peršunom.
Poslužite uz svježe skuvane špagete.
Prijatno!
Recept pogledajte u ovom VIDEU