Krempita je kremasta slastica izuzetno popularna u srednjoj Europi s brojnim regionalnim varijacijama.
Sastojci:
- 3 kore lisnatog tijesta
- 6 jaja
- 20 kašika šećera
- 2 l mlijeka
- 0,5 l vode
- 2 vanilin šećera
- 5 kašika brašna
- 350 g gustina
- 1 puding od vanilije
- za posipanje šećer u prahu i mljevene pistacije
- oko 200 ml pavlake za šlag
Priprema
- Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati sva tri lista lisnatog tijesta, staviti na pleh, jedan list isjeći oštrim nožem na kvadravte željene veličine, izbockati viljuškom, pa peći u pećnici zagrijanoj na 220 C oko 5 minuta. Mlijeko sipati u šerpu, pa staviti da prokuha. Umutiti žumanca, 10 kašika šećera, vanilin šećer, dodati puding, gustin i brašno,koje smo pomiješali sa vodom, pa sve dobro sjediniti. Izliti u mlijeko, pa kuhati kao puding, miješajući svo vrijeme, dok se masa ne zgusne.
- Posebno umutiti bjelanca sa 10 kašika šećera u čvrst snijeg. Umućen snijeg pažljivo sjediniti sa još toplom kremom. Dodati i umućenu pavlaku za šlag, pa sve lagano sjediniti.
- Staviti kremu na jedan pečen list lisnatog tijesta, u duboki pleh, pa prekriti još jednim listom, pa ponovo sloj kreme te na kraju pokriti listom koji je izrezan. Dobro ohladiti, pa posuti prah šećerom i mljevenim pistacijama. Za dekoraciju koristiti jagodu.
Pročitajte više: Recept: Kremasti složenac od jagoda i milerama
Pratite nas na Facebook akter.ba - Recept: Savršena krempita