Recept: Pečeni kupus

Recept

Za recept dana odabrali smo jesenje jelo. O kupusu ne moramo mnogo govoriti, svima su nam poznate vrijednosti ovog povrća. Postoji mnogo načina i recepata da se iskoristi vrijednost ove namirnice, a mi smo danas izabrali “pečeni kupus”.

Sastaojci:

1 glavica svježeg kupusa

1 glavica luka

1 mrkva

1/2 svježe paprike

10 režnjeva bijelog luka

1 kašika putera 

300 ml supe ili kokošja kocka sa vodom

1 kašika koncentrata paradajza

so

biber

vegeta

Priprema:

U duguljastu tepsiju staviti  puter, pa je staviti u pećnicu uključenu na 200°C.

Kad se puter otopio, u tepsiju ubaciti sitno rezanuglavicu luka i papriku, te mrkvu na kolutiće. Promiješati i neka se peče u pećnici dok sve malo ne omekša, oko 10 minuta.

Za to vrijeme narezati kupus na šire dijelove (na osmine). Posoliti i pobiberiti sa svih strana, po želji posuti i vegetom.

Kupus složiti na povrće u jednom sloju, tako da leže bočno. Između dijelova kupusa staviti prepolovljene režnjeve bijelog luka. Pokriti folijom i staviti u pećnicu.

Nakon 30 minuta pečenja, dijelove kupusa prevrnuti na drugu bočnu stranu. Opet pokriti folijom i pustiti da se peče još 30 minuta.

Onda kupus preliti sa 1 kašikom koncentrata paradajza razmućenog u šoljici supe (ili kokošja kocka otopljena u vodi) i nastaviti peći dok kupus ne omekša (i dalje pod folijom). Neki kupus je tvrđi, pa mu je potrebno duže pečenje.

Kako bi kupus ravnomjerno porumenio sa svih strana, prevrnuti ga još 2-3 puta u tih sat vremena pečenja, pažljivo, da se ne raspe.

Pročitajte više: Recept: Pileća prsa sa povrćem

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori