Bosanski lokum je nešto što poznajemo od ranog djetinjstva. Ona poslastica sa nestvarno dobrim ukusom i posebno prhkim tijestom. Rijetki su oni koji nisu probali bosanski lokum, ali ako ih i ima onda ne znaju šta propuštaju.
Priprema:
250g putera, sobne temperature umutiti sa 125gr šećera u prahu. Dodati 1 vanilin šećer. Polako umiješati 380gr mekog brašna tip 400.
Dobijeno tijesto podjeliti na 2 dijela. Od svakog tijesta napraviti duži tanji valjak, debljine prsta ili 1 cm
Isjeći na manje valjčiće, odnosno kolačiće dužine cca 5cm.
Složiti u tepsiju na pek papir. Lokumi se suše u rerni na 120 stepeni 40 minuta.
Tople lokume uvaljati u šećer u prahu kojem smo dodali vanilin šećer.
Čuvati u zatvorenoj posudi, prethodno posutoj ostatkom prah-šećera u kom su valjani lokumi.
Više recepata na: Miris Kuhinje
Pročitaj više: Savršena torta od narandže: Orange torta